Diess wil tijd vrijmaken om zich meer te concentreren op de software-activiteiten van Volkswagen AG, aldus Duitse bronnen. Hij heeft zelf die software-ontwikkeling grotendeels in eigen huis gehaald en ziet daar grote groeimogelijkheden in. Bij Skoda wordt hij opgevolgd door Thomas Schmall, directeur technologie van de Volkswagen Groep, en bij Seat door Murat Aksel die eveneens bij de groep directeur inkoop is.

Bij Seat en Skoda wakkert het bericht de angst aan dat de groep die nog altijd kleinere merken niet meer serieus zou nemen. In de komende jaren worden nieuwe modellen ook nog meer op die van Volkswagen zelf afgestemd waarmee de herkenbaarheid van Seat en Skoda verder onder druk komt te staan. De Volkswagen Groep of Diess hebben zich tot nu toe nooit uitgelaten over het afstoten van één of beide merken, in tegenstelling tot Porsche dat mogelijk zelfstandig naar de beurs wordt gebracht.