beter en bij ons zijn de meeste mensen enigszins in staat een voertuig te besturen.

In Amerika niet, je hoeft er slechts een rondje rond de kerk te rijden voor een rijbewijs. Dat zie je op de weg: mensen durven niks en kunnen niks en gaan elke handeling die enig zelf nadenken of een initiatief verlangt bij voorkeur uit de weg. In het land van de onbegrensde mogelijkheden mag iedereen autorijden onder één zeer strikt gehanteerde voorwaarde: doe het langzaam. No skills needed, no speed allowed.

De enige uitzonderingen die ik heb waargenomen zijn de taxichauffeurs in Manhattan met hun Crowns Victoria. Als briesende stieren stuiven ze af op elk gat in de verkeersstroom. En als claxonneren vloeken was, zouden ze elke dag blaren op hun tong hebben. Ik ken mensen die het Amerikaanse autorijden geweldig vinden omdat je zo lekker ongestoord op de interstate kunt bewegen met de cruise control aan, maar dat wil er bij mij niet in. Hoe kun je een verkeerssysteem prijzen omdat het royaal gelegenheid tot lethargie geeft? Het is ronduit vreselijk hoe de Amerikanen op hun snelwegen tientallen minuten naast elkaar rijden, de snelweg kilometers lang blokkerend, in slaap gesust door hun keep your lane systeem, dat hen van elke plicht tot waarnemen en handelen ontslaat.

Ze hebben ook dat zonderlinge systeem waarbij iedereen op zijn beurt moet wachten alvorens een kruispunt te mogen oversteken. Dat werkt goed op de prairie, maar niet in drukke steden. Ik heb er een keer 45 minuten over gedaan om Monterey in Californië door te rijden, normaliter een ritje van vijf minuten, omdat elke auto uit de totale stroom (het was spitsuur) bij elk kruispunt afzonderlijk iemand van rechts of links moest laten voorgaan. De Amerikaanse bewegwijzering is vergaand onvolkomen en borden staan vaak zo opgesteld dat het geheel onduidelijk is voor wie ze bedoeld zijn. In- en uitvoegstroken zijn soms zo kort en zo merkwaardig  gesitueerd dat je ze zelfs met een navigatiesysteem geregeld mist. Het meest gebezigde woord in het Amerikaanse wegverkeer is dan ook U-turn. Dan weet je genoeg.

Het is een modern land dat Amerika, maar qua verkeer is het de derde wereld.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding