Zo haalde Volkswagen in Duitsland de bezem er weer eens flink door. Talloze topmanagers kunnen daar hun biezen pakken. Als reden spreekt men meestal van verschil van visie of, net zo platvloers, het niet halen van de verkoopcijfers. Maar achter het verschil van visie blijkt heel vaak het verhaal van botsende karakters te zitten en achter het niet halen van de verkoopcijfers zit in veel gevallen de kwestie van … botsende karakters. Of ego’s zo u wilt.

Vaak gaat het om goed opgeleide werknemers die heel hun werkzame leven aan ‘hun bedrijf’ hebben gegeven. Maar de prijs van human capital, zoals de werknemer ooit werd genoemd, hangt vooral aan de vraag en het aanbod. En momenteel is de prijs laag en lijkt in de toekomst nog lager te worden. Flexibilisering van het werkpotentieel heet dat. Tien managers eruit en tien nieuwe erin. Kijken hoe dat uitpakt. Volkswagen en met name Winterkorn en Piëch zullen de nieuwe stoet van dwergen zeker in de gaten houden. De afgedankte groep managers verdwijnt of onmiddellijk of na enige tijd uit beeld. Mannen – dat is tot nu toe in 95 procent van de gevallen inderdaad nog steeds het geval – die ooit bij de nieuwe lichting high potentials hoorden en na een respectabele loopbaan popelden om het roer over te nemen.

De tijdspanne waarna human capital als brandhout wordt opgestookt, wordt steeds korter. Los van de onmenselijkheid van deze exercities is het een pure vernietiging van kwaliteit, kennis en ervaring. Om maar niet te spreken van het stigma ‘mislukt’ wat de vertrekkende manager krijgt opgespeld. In de race naar resultaat speelt de menselijke maat een steeds kleinere rol. Natuurlijk is er soms sprake van ‘niet functioneren’.  Maar een oplossing zoeken waar beide partijen hun voordeel mee kunnen doen, komt bijna niet meer voor. En daarmee doen alle partijen zich tekort. De werkgever verliest een medewerker die alle jaren doorgroeide en al die tijd uitstekend heeft gefunctioneerd. En de werknemer wordt na jarenlange trouwe dienst afgeserveerd en zwaar gefrustreerd de arbeidsmarkt op geduwd.

Durf te erkennen dat sommige dingen niet werken, zou ik zeggen. Maar zoek naar werkbare, sociale oplossingen. Laat de ego’s er maar buiten.