Alternative facts

Ik ben zo vrij geweest om de titel van mijn commentaar te lenen van Sean Spicer, de persvoorlichter van president Trump. In eerste instantie heb ik schamper om zijn uitlating gelachen. Feiten zijn feiten en bij foto’s van een half lege National Mall tijdens de inauguratie van Trump passen niet de woorden ‘het plein puilde uit van zoveel belangstellenden.’ Het is en blijft een pure leugen. Toch kwam de opmerking alternative facts bij mij boven toen ik in de wachtruimte van mijn garage zat.

peter

Achter mij hadden twee mannen van middelbare leeftijd plaatsgenomen op de krukken naast het koffiezetapparaat. "Ik moest gisteren om half acht in Zaandam zijn. Auto afleveren. Ik zeg nog, dat heb geen zin. Dan is die zaak nog niet open. Maar ach je weet hoe het gaat. De heren weten het beter. Dus ik sta daar netjes om half acht en wat dacht je? Half tien gaat er een schuifdeur open, met de opmerking ‘oooh, u bent er al’."

Dat kon de ander blijkbaar niet op zich laten zitten en pareerde met zijn laatste ervaringen. "Vorige week moest ik een auto bij een klant afleveren. Sta ik daar voor de deur vraagt ie aan me: zit er ook navigatie in want dat heb ik wel besteld. Zat er natuurlijk niet in, dus ik hield me van de domme. Daar ga ik niet over meneer. Ik lever em alleen af."

En zo ging het verder: "Ik had er laatst één waarvan de kleur niet klopte." "Wat dacht je van een trekhaak die er niet op zat?" De koffie smaakte blijkbaar goed en ze kwamen op toeren. Zo op toeren dat er van het hele logistieke traject weinig overbleef. Dat de zaak überhaupt nog bestond mocht een wonder heten.
Als journalist heb ik bijna altijd te maken met getrainde woordvoerders, ceo’s of marketeers die zich nooit en te nimmer zo zullen uitlaten. Aan ons journalisten om te zorgen dat het plaatje bij de feiten past en met vragen door te dringen tot de feiten. The facts. Maar toch liggen de feiten op de werkvloer blijkbaar anders dan mijn gesprekspartners vaak denken te weten. Een uurtje in de wachtruimte zou ook voor hen soms heel verhelderend zijn. Niet alleen voor een journalist, maar ook voor het MT. Waar het in ieder geval niet goed voor is zijn de klanten die ook links en rechts van mij zaten.

Alternative facts - Automobielmanagement.nl

Alternative facts

Ik ben zo vrij geweest om de titel van mijn commentaar te lenen van Sean Spicer, de persvoorlichter van president Trump. In eerste instantie heb ik schamper om zijn uitlating gelachen. Feiten zijn feiten en bij foto’s van een half lege National Mall tijdens de inauguratie van Trump passen niet de woorden ‘het plein puilde uit van zoveel belangstellenden.’ Het is en blijft een pure leugen. Toch kwam de opmerking alternative facts bij mij boven toen ik in de wachtruimte van mijn garage zat.

peter

Achter mij hadden twee mannen van middelbare leeftijd plaatsgenomen op de krukken naast het koffiezetapparaat. "Ik moest gisteren om half acht in Zaandam zijn. Auto afleveren. Ik zeg nog, dat heb geen zin. Dan is die zaak nog niet open. Maar ach je weet hoe het gaat. De heren weten het beter. Dus ik sta daar netjes om half acht en wat dacht je? Half tien gaat er een schuifdeur open, met de opmerking ‘oooh, u bent er al’."

Dat kon de ander blijkbaar niet op zich laten zitten en pareerde met zijn laatste ervaringen. "Vorige week moest ik een auto bij een klant afleveren. Sta ik daar voor de deur vraagt ie aan me: zit er ook navigatie in want dat heb ik wel besteld. Zat er natuurlijk niet in, dus ik hield me van de domme. Daar ga ik niet over meneer. Ik lever em alleen af."

En zo ging het verder: "Ik had er laatst één waarvan de kleur niet klopte." "Wat dacht je van een trekhaak die er niet op zat?" De koffie smaakte blijkbaar goed en ze kwamen op toeren. Zo op toeren dat er van het hele logistieke traject weinig overbleef. Dat de zaak überhaupt nog bestond mocht een wonder heten.
Als journalist heb ik bijna altijd te maken met getrainde woordvoerders, ceo’s of marketeers die zich nooit en te nimmer zo zullen uitlaten. Aan ons journalisten om te zorgen dat het plaatje bij de feiten past en met vragen door te dringen tot de feiten. The facts. Maar toch liggen de feiten op de werkvloer blijkbaar anders dan mijn gesprekspartners vaak denken te weten. Een uurtje in de wachtruimte zou ook voor hen soms heel verhelderend zijn. Niet alleen voor een journalist, maar ook voor het MT. Waar het in ieder geval niet goed voor is zijn de klanten die ook links en rechts van mij zaten.