Milieuminister Stientje van Veldhoven heeft hierover afspraken gemaakt met verschillende auto- en milieuorganisaties in navolging van het Klimaatakkoord. Meerdere Kamerleden hebben aangegeven dat zij zich nog wel over de regeling willen uitspreken.

Verkoop bevorderen

De voorgestelde subsidie moet de verkoop van milieuvriendelijke elektrische voertuigen verder bevorderen. Tot nu toe profiteren alleen ondernemers en leaserijders van een overheidssubsidie op elektrisch rijden, onder meer in de vorm van een lage bijtelling. Met de nu aangekondigde regeling komt er ook een financieel aanschafvoordeel voor de particuliere koper. Daarnaast profiteren zij, net als ondernemers, van de MRB- en BPM-vrijstelling.

45.000 euro

De subsidie gaat in op 1 juli. Wie dan een nieuwe EV aanschaft ontvangt 4000 euro subsidie. De subsidie geldt tot een aanschafprijs van 45.000 euro. Kopers van een gebruikt exemplaar ontvangen 2000 euro. Die occasion moet dan wel bij een autobedrijf worden aangeschaft, de regeling geldt niet voor handel tussen particulieren omdat dit te fraudegevoelig zou zijn.

Export

Bijkomend voordeel van de subsidie op gebruikte EV’s is dat de ex-leaseauto’s niet meteen naar het buitenland verdwijnen en daarmee ook het CO2-voordeel, zo is de verwachting. Dit gebeurde in het verleden onder andere met de Mitsubishi Outlander PHEV en Volvo V60 Twin Engine.

De aanschafsubsidie geldt voor een paar jaar en wordt tot 2025 stapsgewijs afgebouwd. In die periode moet het aanbod van betaalbare EV’s sterk zijn toegenomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding