Het is een stuk rustiger op de weg. Dat is niet alleen merkbaar bij tankstations, maar ook bij aanbieders van laadpalen. Volgens Eneco eMobility, een van de grotere laaddienstverleners in de Benelux, maken EV-rijders sinds invoering van de maatregelen fors minder kilometers dan voor de intelligente lockdown.

Het bedrijf vergeleek de data van de laadtransacties van de eerste vier weken van de (intelligente) lockdown met de data van de vier weken in de periode daarvoor. Wim Sangers van Eneco eMobility is niet verrast door deze daling. “Er worden minder kilometers gereden, dus er moet minder geladen worden. Deze resultaten zijn in lijn met de cijfers die we bijvoorbeeld ook van tankstations doorkrijgen”.

Volledige lockdown

Dat de daling in België groter is, heeft volgens Sangers te maken met het overheidsbeleid. “België heeft een volledige lockdown, waarbij ook alle niet-essentiële winkels de deuren hebben gesloten. In Nederland zie je dat door het intelligente-lockdown-beleid dus toch meer kilometers gemaakt worden”. Uit de cijfers blijft dat het grootste deel van de berijders met een elektrische auto gehoor geeft aan de maatregelen vanuit de overheid om thuis te werken en weinig op pad te gaan.

Is het erg dat elektrische auto’s veel stilstaan op dit moment? Voor een kortere periode kan het volgens Eneco eMobility weinig kwaad dat een elektrische auto stilstaat. Het is wel beter voor de batterij als de auto gekoppeld is aan een laadpunt. Het bedrijf adviseert om komende weken regelmatig de batterij te checken.