Ruim 18 procent meer particuliere kopers van elektrische auto

Tot en met het derde kwartaal van 2020 hebben 4.419 particulieren een nieuwe elektrische auto geregistreerd. Dat is 18,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 6 op de 10 particuliere EV’s werden dit jaar in het afgelopen kwartaal afgeleverd, zo blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. Verkooptopper is de MG ZS.

In de periode juli tot en met september lag het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s door privépersonen met 2.585 stuks ruim 79 procent hoger dan de 1.440 particuliere EV’s die in het derde kwartaal van 2019 werden geregistreerd. Dat valt deels te verklaren door de run op de subsidie van 4.000 euro die vanaf 1 juli kon worden aangevraagd, hoewel het totale subsidiebudget binnen een week al op bleek. Kopers die in eerste instantie achter het net visten, kunnen op 1 januari alsnog hun aanvraag voor subsidie indienen.

MG

Het populairste elektrische model onder particuliere kopers is dit jaar de MG ZS met 773 registraties, oftewel 17,5 procent van het totaal aan particuliere EV-verkoop. Daarachter volgt de Renault Zoe met 586 stuks en de Tesla Model 3 met 422 afgeleverde auto’s. Vorig jaar werden er in de eerste drie kwartalen nog ruim 2.000 van deze Tesla’s aan particulieren afgeleverd. De Hyundai Kona en KIA Niro completeren de top-vijf met respectievelijk 380 en 310 exemplaren die in de eerste negen maanden van 2020 door privépersonen werden aangeschaft.

Private lease verdrievoudigd

Ook valt er dit jaar een verdrievoudiging van het aantal contracten voor private lease van een EV te noteren. Er werden ruim 6.000 contracten afgesloten in de eerste negen maanden, waarvan ruim de helft in het vorige kwartaal. De subsidie van 4.000 euro voor particulieren geldt ook in geval van private lease en wordt dan per maand uitgekeerd gedurende de looptijd van het contract. De Volkswagen e-Golf is in de private lease markt voor EV’s met 2.027 stuks dit jaar goed voor een derde van het marktaandeel. Op ruime afstand volgen de Nissan Leaf met 730 exemplaren, Skoda Citigo (695), KIA Niro (648) en MG ZS (612).

Totale markt

Volgens de data van Bovag en RDC werden er vorige maand in totaal 6.140 nieuwe EV’s geregistreerd, waarvan 872 door particuliere kopers. Het totaal over de eerste drie kwartalen bedraagt 28.782; ruim 1.000 stuks minder dan een jaar eerder. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar werden 29.810 nieuwe elektrische auto’s afgeleverd en in september 2019 waren dat er 7.643. Ruim een derde van alle EV-verkopen dit jaar is op naam of namens een particulier, terwijl dat een jaar eerder nog geen 20 procent was.

Top-tien

De tien meeste geregistreerde modellen die door of namens particulieren dit jaar tot en met het derde kwartaal werden aangeschaft (private lease en particuliere koop):

Volkswagen e-Golf: 2.196 exemplaren
MG ZS: 1.385
KIA Niro: 958
Tesla Model 3: 800
Nissan Leaf: 791
Skoda Citigo: 775
Renault Zoe: 697
Hyundai Kona: 635
Mini Electric: 309
Opel Ampera-E: 213

Ruim 18 procent meer particuliere kopers van elektrische auto - Automobielmanagement.nl

Ruim 18 procent meer particuliere kopers van elektrische auto

Tot en met het derde kwartaal van 2020 hebben 4.419 particulieren een nieuwe elektrische auto geregistreerd. Dat is 18,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 6 op de 10 particuliere EV’s werden dit jaar in het afgelopen kwartaal afgeleverd, zo blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. Verkooptopper is de MG ZS.

In de periode juli tot en met september lag het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s door privépersonen met 2.585 stuks ruim 79 procent hoger dan de 1.440 particuliere EV’s die in het derde kwartaal van 2019 werden geregistreerd. Dat valt deels te verklaren door de run op de subsidie van 4.000 euro die vanaf 1 juli kon worden aangevraagd, hoewel het totale subsidiebudget binnen een week al op bleek. Kopers die in eerste instantie achter het net visten, kunnen op 1 januari alsnog hun aanvraag voor subsidie indienen.

MG

Het populairste elektrische model onder particuliere kopers is dit jaar de MG ZS met 773 registraties, oftewel 17,5 procent van het totaal aan particuliere EV-verkoop. Daarachter volgt de Renault Zoe met 586 stuks en de Tesla Model 3 met 422 afgeleverde auto’s. Vorig jaar werden er in de eerste drie kwartalen nog ruim 2.000 van deze Tesla’s aan particulieren afgeleverd. De Hyundai Kona en KIA Niro completeren de top-vijf met respectievelijk 380 en 310 exemplaren die in de eerste negen maanden van 2020 door privépersonen werden aangeschaft.

Private lease verdrievoudigd

Ook valt er dit jaar een verdrievoudiging van het aantal contracten voor private lease van een EV te noteren. Er werden ruim 6.000 contracten afgesloten in de eerste negen maanden, waarvan ruim de helft in het vorige kwartaal. De subsidie van 4.000 euro voor particulieren geldt ook in geval van private lease en wordt dan per maand uitgekeerd gedurende de looptijd van het contract. De Volkswagen e-Golf is in de private lease markt voor EV’s met 2.027 stuks dit jaar goed voor een derde van het marktaandeel. Op ruime afstand volgen de Nissan Leaf met 730 exemplaren, Skoda Citigo (695), KIA Niro (648) en MG ZS (612).

Totale markt

Volgens de data van Bovag en RDC werden er vorige maand in totaal 6.140 nieuwe EV’s geregistreerd, waarvan 872 door particuliere kopers. Het totaal over de eerste drie kwartalen bedraagt 28.782; ruim 1.000 stuks minder dan een jaar eerder. Tot en met het derde kwartaal van vorig jaar werden 29.810 nieuwe elektrische auto’s afgeleverd en in september 2019 waren dat er 7.643. Ruim een derde van alle EV-verkopen dit jaar is op naam of namens een particulier, terwijl dat een jaar eerder nog geen 20 procent was.

Top-tien

De tien meeste geregistreerde modellen die door of namens particulieren dit jaar tot en met het derde kwartaal werden aangeschaft (private lease en particuliere koop):

Volkswagen e-Golf: 2.196 exemplaren
MG ZS: 1.385
KIA Niro: 958
Tesla Model 3: 800
Nissan Leaf: 791
Skoda Citigo: 775
Renault Zoe: 697
Hyundai Kona: 635
Mini Electric: 309
Opel Ampera-E: 213