EV-bouwer Rivian komt naar Europa

De Amerikaanse EV-fabrikant Rivian is op zoek naar een geschikte locatie voor een eerste assemblagefabriek in Europa. Volgend jaar wil de fabrikant de R1S hier op de markt brengen. Ook heeft het bedrijf zijn blik gevestigd op China.

In de VS zelf gaat online winkelgigant Amazon de eerste Rivian bestelwagens in gebruik nemen. Na uitgebreide testen wordt die ‘Rivian Amazon’ in eerste instantie in 16 Amerikaanse steden ingezet. Amazon heeft al enige tijd geleden een mega-order voor 100.000 van die bestelwagens bij de nieuwkomer geplaatst maar die kunnen tot 2030 worden afgeleverd. Een flink deel van die bestelwagens zal later ingezet worden in Europese landen. Amazon zit ook financieel stevig in Rivian terwijl in 2019 ook Ford met een half miljard dollar is ingestapt.

Consumentenmarkt

Rivian, dat inmiddels elf jaar bestaat, heeft na de ‘Amazon’ grotere modellen personenwagens zoals de R1S en de pickup R1T op de lijst staan. Die eerste auto’s voor de consumentenmarkt moeten later dit jaar gelanceerd worden. Voor Europa en China denkt Scaringe echter nadrukkelijk ook aan kleinere auto’s. “We beginnen met de SUV’s maar we denken vooral met marktgerichte auto’s de verkopen op te kunnen voeren. Een eigen productie daar hebben is dan wel belangrijk aan het worden. We zouden geen serieus autobedrijf zijn als we niet ook naar Europa en China zouden kijken,’’ zegt CEO en oprichter RJ Scaringe.

Beurs

Rivian speelt nadrukkelijk met de gedachte dit najaar naar de beurs te gaan. Volgens eerste schattingen zou het bedrijf daarbij zo’n 50 miljard dollar waard kunnen zijn, dat is meer dan de huidige beurswaarde van Ford. Ter vergelijking: de hele Volkswagen Groep is momenteel op de beurs ruim 100 miljard dollar waard terwijl Tesla inmiddels op een onvoorstelbare 780 miljard dollar uitkomt.

Lees ook:
Amazon stopt meer geld in Rivian
Ford investeert in ‘nieuwkomer’ Rivian

EV-bouwer Rivian komt naar Europa - Automobielmanagement.nl

EV-bouwer Rivian komt naar Europa

De Amerikaanse EV-fabrikant Rivian is op zoek naar een geschikte locatie voor een eerste assemblagefabriek in Europa. Volgend jaar wil de fabrikant de R1S hier op de markt brengen. Ook heeft het bedrijf zijn blik gevestigd op China.

In de VS zelf gaat online winkelgigant Amazon de eerste Rivian bestelwagens in gebruik nemen. Na uitgebreide testen wordt die ‘Rivian Amazon’ in eerste instantie in 16 Amerikaanse steden ingezet. Amazon heeft al enige tijd geleden een mega-order voor 100.000 van die bestelwagens bij de nieuwkomer geplaatst maar die kunnen tot 2030 worden afgeleverd. Een flink deel van die bestelwagens zal later ingezet worden in Europese landen. Amazon zit ook financieel stevig in Rivian terwijl in 2019 ook Ford met een half miljard dollar is ingestapt.

Consumentenmarkt

Rivian, dat inmiddels elf jaar bestaat, heeft na de ‘Amazon’ grotere modellen personenwagens zoals de R1S en de pickup R1T op de lijst staan. Die eerste auto’s voor de consumentenmarkt moeten later dit jaar gelanceerd worden. Voor Europa en China denkt Scaringe echter nadrukkelijk ook aan kleinere auto’s. “We beginnen met de SUV’s maar we denken vooral met marktgerichte auto’s de verkopen op te kunnen voeren. Een eigen productie daar hebben is dan wel belangrijk aan het worden. We zouden geen serieus autobedrijf zijn als we niet ook naar Europa en China zouden kijken,’’ zegt CEO en oprichter RJ Scaringe.

Beurs

Rivian speelt nadrukkelijk met de gedachte dit najaar naar de beurs te gaan. Volgens eerste schattingen zou het bedrijf daarbij zo’n 50 miljard dollar waard kunnen zijn, dat is meer dan de huidige beurswaarde van Ford. Ter vergelijking: de hele Volkswagen Groep is momenteel op de beurs ruim 100 miljard dollar waard terwijl Tesla inmiddels op een onvoorstelbare 780 miljard dollar uitkomt.

Lees ook:
Amazon stopt meer geld in Rivian
Ford investeert in ‘nieuwkomer’ Rivian