Fastned bouwt in Oxford aan grootste snellaadstation tot nu toe

Snellaadbedrijf Fastned bouwt in de Engelse stad Oxford aan een van haar grootste snellaadstations tot nu toe. Dat doet het bedrijf uit Amsterdam samen met de gemeente Oxford en de bedrijven Pivot Pover, Tesla en Wenea. De laadpalen hebben een vermogen tot maar liefst 300 kW.

Het nieuwe snellaadstation wordt gebouwd als onderdeel van de Energy Superhub Oxford, een project waarmee de CO2-uitstoot in de stad drastisch teruggedrongen moet worden. Op het station komen in eerste instantie tien snelladers van Fastned waarmee elektrische voertuigen kunnen laden met snelheden tot 300 kW. Dat aantal laadpalen kan later met nog eens vier uitgebreid worden. Naast de laders van het Nederlandse bedrijf, komen er ook twaalf superchargers van Tesla op het terrein.

“Onze missie is om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen door elektrische rijders vrijheid te geven. Elektrische rijders ervaren deze vrijheid als ze weten dat ze overal snel en gemakkelijk kunnen opladen. De Oxford Superhub is een geweldig initiatief van de gemeente wat ons helpt om dat doel te bereiken. Grote schaalbare stations zijn de enige manier om laadcapaciteit te bieden aan het exponentieel groeiende aantal elektrische voertuigen dat we binnenkort op de weg gaan zien”, zegt CEO Michiel Langezaal.

Toekomstige uitbreiding

Volgens Fastned wordt het nieuwe terrein ‘één van Europa’s krachtigste oplaadlocaties voor elektrische voertuigen, met een vermogen tot 10 MW voor toekomstige uitbreiding’.

De laadpalen van het Nederlandse bedrijf worden voorzien van door de zon en wind opgewekte elektriciteit. Dat wordt deels gedaan met het zonnepanelendak van het station. De oplevering van het project staat gepland voor het einde van het jaar.

Voor Fastned wordt het station onderdeel van het groeiende netwerk in het Verenigd Koninkrijk, waar elektrische rijders te maken hebben met ‘een zeer beperkte oplaadinfrastructuur.’ Het aandeel volledig elektrische voertuigen nam in het Verenigd Koninkrijk het laatste jaar sterk toe en groeide van 1,7 procent in 2019 naar 6,6 procent in 2020.

In Nederland heeft Fastned overigens nog geen concrete plannen voor een dergelijke hub. ”Maar Fastned bouwt in Nederland al vrij grote stations met twee tot tien laders. En we kunnen alle stations gemakkelijk uitbreiden met meer laders als dat nodig is, dus uiteindelijk zullen veel van onze stations groter worden. Een voorbeeld daarvan is De Watering. Daar is nog een extra overkapping aan toegevoegd en zijn meerdere laders bijgeplaatst het afgelopen jaar”, laat een woordvoerder weten.

Fastned bouwt in Oxford aan grootste snellaadstation tot nu toe - Automobielmanagement.nl

Fastned bouwt in Oxford aan grootste snellaadstation tot nu toe

Snellaadbedrijf Fastned bouwt in de Engelse stad Oxford aan een van haar grootste snellaadstations tot nu toe. Dat doet het bedrijf uit Amsterdam samen met de gemeente Oxford en de bedrijven Pivot Pover, Tesla en Wenea. De laadpalen hebben een vermogen tot maar liefst 300 kW.

Het nieuwe snellaadstation wordt gebouwd als onderdeel van de Energy Superhub Oxford, een project waarmee de CO2-uitstoot in de stad drastisch teruggedrongen moet worden. Op het station komen in eerste instantie tien snelladers van Fastned waarmee elektrische voertuigen kunnen laden met snelheden tot 300 kW. Dat aantal laadpalen kan later met nog eens vier uitgebreid worden. Naast de laders van het Nederlandse bedrijf, komen er ook twaalf superchargers van Tesla op het terrein.

“Onze missie is om de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen door elektrische rijders vrijheid te geven. Elektrische rijders ervaren deze vrijheid als ze weten dat ze overal snel en gemakkelijk kunnen opladen. De Oxford Superhub is een geweldig initiatief van de gemeente wat ons helpt om dat doel te bereiken. Grote schaalbare stations zijn de enige manier om laadcapaciteit te bieden aan het exponentieel groeiende aantal elektrische voertuigen dat we binnenkort op de weg gaan zien”, zegt CEO Michiel Langezaal.

Toekomstige uitbreiding

Volgens Fastned wordt het nieuwe terrein ‘één van Europa’s krachtigste oplaadlocaties voor elektrische voertuigen, met een vermogen tot 10 MW voor toekomstige uitbreiding’.

De laadpalen van het Nederlandse bedrijf worden voorzien van door de zon en wind opgewekte elektriciteit. Dat wordt deels gedaan met het zonnepanelendak van het station. De oplevering van het project staat gepland voor het einde van het jaar.

Voor Fastned wordt het station onderdeel van het groeiende netwerk in het Verenigd Koninkrijk, waar elektrische rijders te maken hebben met ‘een zeer beperkte oplaadinfrastructuur.’ Het aandeel volledig elektrische voertuigen nam in het Verenigd Koninkrijk het laatste jaar sterk toe en groeide van 1,7 procent in 2019 naar 6,6 procent in 2020.

In Nederland heeft Fastned overigens nog geen concrete plannen voor een dergelijke hub. ”Maar Fastned bouwt in Nederland al vrij grote stations met twee tot tien laders. En we kunnen alle stations gemakkelijk uitbreiden met meer laders als dat nodig is, dus uiteindelijk zullen veel van onze stations groter worden. Een voorbeeld daarvan is De Watering. Daar is nog een extra overkapping aan toegevoegd en zijn meerdere laders bijgeplaatst het afgelopen jaar”, laat een woordvoerder weten.