De beursgang levert het bedrijf zo’n 700 miljoen dollar op voor verdere expansie. Daarin wordt ook deelgenomen door Fisker, een Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s die net heeft aangekondigd ook naar Europa te komen.

‘’We kwamen tot de conclusie dat het sneller is deze route te volgen dan via een IPO (zelf een beursnotering aanvragen – red.),’’ zegt CEO Mathieu Bonnet van het in Arnhem gevestigde bedrijf. Allego is in 2013 ontstaan als afsplitsing van infrastructuurbedrijf Alliander en werd in 2018 opgekocht door de Franse investeringsmaatschappij Meridium. Het bedrijf beschikt over meer dan 26.000 laadpunten in een reeks Europese landen.

Afgelopen jaar behaalde Allego volgens cijfers van het Financieele Dagblad een omzet van 50 miljoen euro. Dat moet dit jaar doorgroeien naar 86 miljoen euro en zou over vijf jaar, in 2026, al 1,2 miljard euro moeten belopen. Tot nu toe wist de laadspecialist echter, net als veel collega’s, vanwege de torenhoge investeringen nog geen winst te maken.