De meeste van die ‘battery swapping stations’ komen in China zelf. Daar worden dergelijke faciliteiten voor elektrisch rijden ook zwaar door de regering gesubsidieerd. Geely, binnen de gelijknamige groep een zustermerk van onder meer Volvo en Polestar, is één van de voorlopers bij deze technologie, ook bekend als een ‘battery-as-a-service’ model.

Minuut

Het Chinese autobedrijf stelt dat het wisselen van een batterij door goed getraind personeel hooguit een minuut hoeft te kosten. Dat gebeurt op dezelfde manier als in een autowasserij: aan de ene kant binnenrijden en aan de andere kant eruit. Betalen gebeurt automatisch via het aflezen van het kenteken. Het batterij-ruilen zou het minder noodzakelijk maken om de openbare weg vol te zetten met laadpalen.

Lees ook:
Renault gaat samenwerken met Geely

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding