Nederland voorloper in elektrisch rijden

Nederland is wat elektrische auto’s betreft het meest volwassen in vergelijking met andere koplopers in de wereld. Er zijn voldoende verschillende modellen beschikbaar, de auto’s zijn relatief goed betaalbaar en het marktaandeel groeit flink ten opzichte van benzine- en dieselmodellen.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. “Ook als het gaat om de laadinfrastructuur lopen we in Nederland voorop. Hoewel ons elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wél betrouwbaar. We hebben hier ook een Nationale Agenda Laadinfra. De groei van het aantal elektrische auto’s en laadpunten loopt dus goed, met een goede strategie. Een puntje van aandacht is de planning van laadpunten voor de langere termijn. Nederland kampt met netcongestie in sommige delen van het land en we moeten het netwerk snel verbeteren,’’ aldus Arcadis. In Nederland zijn er op dit moment 183 elektrische modellen te koop, er zijn per oplaadpunt 6,8 auto’s in omloop en het marktaandeel van elektrische auto’s groeit naar 60 per duizend personen in 2025.

Verbeterpunten

Er zijn ook verbeterpunten. Volgens het rapport kan Nederland nog ‘winst behalen als we regels rondom infrastructuur verbeteren voor elektrische voertuigen’. Gedacht kan worden aan veel meer toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. Directeur Arnoud Neidig: “Ook kunnen laadnetwerken slim gekoppeld worden aan duurzame energieopwekking en opslag. Elektrisch rijden is naast goed voor het klimaat ook nog eens een oppepper voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van de mensen. Nederland streeft naar een snelle transitie naar elektrisch rijden en is koploper op het gebied van e-bikes, e-scooters en verder elektrificatie van het openbaar vervoer in de stad. Ik vind het heel mooi om in het rapport terug te zien dat wij het hier goed doen.’’

Lees ook:
Europese autofabrikanten: laden elektrische auto gaat te traag

Nederland voorloper in elektrisch rijden - Automobielmanagement.nl

Nederland voorloper in elektrisch rijden

Nederland is wat elektrische auto’s betreft het meest volwassen in vergelijking met andere koplopers in de wereld. Er zijn voldoende verschillende modellen beschikbaar, de auto’s zijn relatief goed betaalbaar en het marktaandeel groeit flink ten opzichte van benzine- en dieselmodellen.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. “Ook als het gaat om de laadinfrastructuur lopen we in Nederland voorop. Hoewel ons elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wél betrouwbaar. We hebben hier ook een Nationale Agenda Laadinfra. De groei van het aantal elektrische auto’s en laadpunten loopt dus goed, met een goede strategie. Een puntje van aandacht is de planning van laadpunten voor de langere termijn. Nederland kampt met netcongestie in sommige delen van het land en we moeten het netwerk snel verbeteren,’’ aldus Arcadis. In Nederland zijn er op dit moment 183 elektrische modellen te koop, er zijn per oplaadpunt 6,8 auto’s in omloop en het marktaandeel van elektrische auto’s groeit naar 60 per duizend personen in 2025.

Verbeterpunten

Er zijn ook verbeterpunten. Volgens het rapport kan Nederland nog ‘winst behalen als we regels rondom infrastructuur verbeteren voor elektrische voertuigen’. Gedacht kan worden aan veel meer toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. Directeur Arnoud Neidig: “Ook kunnen laadnetwerken slim gekoppeld worden aan duurzame energieopwekking en opslag. Elektrisch rijden is naast goed voor het klimaat ook nog eens een oppepper voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van de mensen. Nederland streeft naar een snelle transitie naar elektrisch rijden en is koploper op het gebied van e-bikes, e-scooters en verder elektrificatie van het openbaar vervoer in de stad. Ik vind het heel mooi om in het rapport terug te zien dat wij het hier goed doen.’’

Lees ook:
Europese autofabrikanten: laden elektrische auto gaat te traag