De Zweedse autofabrikant, eigendom van de Chinese Zhejiang Geely Holding Group, is van plan om tegen het einde van dit decennium alleen nog volledig elektrische voertuigen te verkopen. In het afgelopen kwartaal was slechts 4 procent van de door Volvo Cars afgeleverde auto’s volledig elektrisch.

“Onze samenwerking met Northvolt verzekert de levering van hoogwaardige, duurzaam geproduceerde batterijen voor de volgende generatie puur elektrische Volvo’s”, zei topman Hakan Samuelsson van Volvo Cars.

De bouw van de fabriek, die batterijen voor Volvo- en Polestar-modellen moet leveren, zal naar verwachting in 2023 beginnen. Drie jaar later moet de fabriek klaar zijn om te starten met de grootschalige productie van accu’s. De fabriek zal naar verwachting werk bieden aan zo’n 3.000 mensen en jaarlijks 50 gigawattuur aan accucellen produceren. Dat is genoeg voor ongeveer een half miljoen elektrische auto’s.