De laadpalen komen op publieke locaties. Inwoners die een elektrische auto hebben zonder eigen oprit kunnen een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor bedrijven. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen wordt onder andere gekeken naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik en niet enkel voor de aanvrager.

In de eerste fase wordt in 45 dorpskernen een basisnetwerk verzorgd. Het inrichten van de laadinfrastructuur wordt uitgevoerd in de eerste drie jaar van de tienjarige concessie die op 1 december is ondertekend.

“We zijn verheugd over het vertrouwen dat de provincie Friesland ons geeft voor de komende jaren. Dit biedt ons de mogelijkheid de transformatie naar een breed energiebedrijf verder te versnel-len en elektrisch rijders in Friesland optimaal te ondersteunen in hun energiebehoefte. Een mooie stap voor zowel de provincie als TotalEnergies in de richting van duurzame mobiliteit,” onder-streept Robert Joore, Managing Director van TotalEnergies Marketing Nederland.