Investeringen en energieprijs drijven verlies Fastned op

Fastned heeft vorig jaar de omzet ‘gerelateerd aan opladen’ vergeleken met 2020 bijna verdubbeld naar 12,4 miljoen euro. Het nettoverlies verdubbelde eveneens naar 24,6 miljoen euro. Dat verlies is te wijten aan de voortdurende investeringen in uitbreiding van het laadnetwerk maar ook aan de hogere energiekosten.

Fastned waarschuwt daarbij dat de energieprijzen en ook de kosten voor de bouw van laadstations dit jaar hoog blijven. “De volatiliteit in elektriciteitsprijzen en in de prijzen voor grondstoffen die nodig zijn voor de bouw van stations zal naar verwachtingen aanhouden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.’’ Over het afgelopen jaar schrijft het bedrijf: “Het was een uitdagend jaar, met aanhoudende verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van de pandemie en stijgende energieprijzen. Energiemarkten bleven volatiel in het laatste kwartaal van 2021, waardoor de kosten voor energie-inkoop aanzienlijk stegen. Daarop heeft Fastned de prijzen in de meeste landen voor het eerst sinds vijf jaar verhoogd.’’

Uitbreiding

Fastned breidde haar snellaadnetwerk uit met 57 nieuwe en schaalbare stations waaronder de ombouw van 13 locaties die het in 2020 van MisterGreen kocht. Aan het eind van 2021 had Fastned 188 operationele stations in haar Europese netwerk, 44 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf vergrootte de capaciteit van het netwerk verder door nieuwe en snellere laders te installeren bij bestaande stations. Om het groeiende aantal elektrische auto’s op de weg op te vangen, heeft Fastned fors geïnvesteerd in het upgraden van het bestaande netwerk, waarmee het totaal aantal laders eind 2021 uitkwam op 759 vergeleken met 456 een jaar eerder. Het totale aantal laadsessies liep op tot boven de één miljoen wat 70 procent meer was dan in 2020. Het bedrijf waarschuwt daarbij wel dat de verdere snelle uitbreiding de winstgevendheid weer verder naar de toekomst verschuift.

Lees ook:
Fastned ziet laadomzet met 154 procent toenemen

Reageren
500 tekens over
Investeringen en energieprijs drijven verlies Fastned op - Automobielmanagement.nl

Investeringen en energieprijs drijven verlies Fastned op

Fastned heeft vorig jaar de omzet ‘gerelateerd aan opladen’ vergeleken met 2020 bijna verdubbeld naar 12,4 miljoen euro. Het nettoverlies verdubbelde eveneens naar 24,6 miljoen euro. Dat verlies is te wijten aan de voortdurende investeringen in uitbreiding van het laadnetwerk maar ook aan de hogere energiekosten.

Fastned waarschuwt daarbij dat de energieprijzen en ook de kosten voor de bouw van laadstations dit jaar hoog blijven. “De volatiliteit in elektriciteitsprijzen en in de prijzen voor grondstoffen die nodig zijn voor de bouw van stations zal naar verwachtingen aanhouden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.’’ Over het afgelopen jaar schrijft het bedrijf: “Het was een uitdagend jaar, met aanhoudende verstoringen in toeleveringsketens als gevolg van de pandemie en stijgende energieprijzen. Energiemarkten bleven volatiel in het laatste kwartaal van 2021, waardoor de kosten voor energie-inkoop aanzienlijk stegen. Daarop heeft Fastned de prijzen in de meeste landen voor het eerst sinds vijf jaar verhoogd.’’

Uitbreiding

Fastned breidde haar snellaadnetwerk uit met 57 nieuwe en schaalbare stations waaronder de ombouw van 13 locaties die het in 2020 van MisterGreen kocht. Aan het eind van 2021 had Fastned 188 operationele stations in haar Europese netwerk, 44 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf vergrootte de capaciteit van het netwerk verder door nieuwe en snellere laders te installeren bij bestaande stations. Om het groeiende aantal elektrische auto’s op de weg op te vangen, heeft Fastned fors geïnvesteerd in het upgraden van het bestaande netwerk, waarmee het totaal aantal laders eind 2021 uitkwam op 759 vergeleken met 456 een jaar eerder. Het totale aantal laadsessies liep op tot boven de één miljoen wat 70 procent meer was dan in 2020. Het bedrijf waarschuwt daarbij wel dat de verdere snelle uitbreiding de winstgevendheid weer verder naar de toekomst verschuift.

Lees ook:
Fastned ziet laadomzet met 154 procent toenemen