Te gast zijn drie klassen van groep acht uit de dorpen Oene en Heerde. Garagehouder Wessel Geerling zorgt, samen met zijn compagnon Maarten Zwerus en twee monteurs, voor een theoretische en  praktische invulling. "We willen op een Nintendo-achtige manier laten zien dat werken aan auto’s meer inhoudt dan vieze handen krijgen." Zo mogen de leerlingen met behulp van een testkast via blue tooth diverse elektronische functies van een Audi A4 in werking zetten. Ook het wisselen van banden staat op het lesprogramma. "Als ze maar veel zelf aan de knoppen kunnen zitten."

Met het initiatief hoopt Geerling, zelf leermeester via Innovam, de jeugd in een vroeg stadium interesse in het autovak bij te brengen. Dat die belangstelling nog steeds matig is – en dus problemen creëert op de arbeidsmarkt – ondervond Geerling de afgelopen maanden toen hij vergeefs probeerde een vacature voor eerste autotechnicus vervuld te krijgen. Ondanks de nabijgelegen autoschool roc Aventus in Apeldoorn stromen jaarlijks onvoldoende verse arbeidskrachten uit om te voorzien in de behoefte van de markt. Van diezelfde school staat overigens vandaag een studieautomodel bij CarXpert Oenen. Het opengewerkte en functionerende motorblok en versnellingsbak toont de leerlingen de werking van de aandrijflijn.  

De gastlessen voor basisschoolkinderen zijn de eerste binnen CarXpert. Mogelijk komt er een vervolg in bredere zin, zegt formulemanager Willem Nijhof. "We hebben er weliswaar nog geen beleid op gemaakt maar dit voorbeeld zet ons wel aan het denken. Het personeelsprobleem speelt natuurlijk over de hele linie. Met zo’n les in de werkplaats profileer je ook nog eens je eigen bedrijf in je eigen regio. Het mes snijdt dan aan twee kanten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding