Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann is Vakgarage "erin geslaagd om haar merk een moderne, nieuwe inhoud te geven en te revitaliseren." Hij noemt de groei van de formule "opmerkelijk, te meer omdat dit gepaard gaat met een hoge tevredenheid van de deelnemers."

Het jaarlijkse Aumacon-rapport bevat de bedrijf- en managementgegevens en de juridische structuur van elke formule. Verder is een overzicht opgenomen van alle deelnemers, in totaal 2.158 bedrijven. Met 383 vestigingen is Bosch Car Service wederom met afstand koploper van de lijst in Nederland.

Binnen de Garageformule Top-40 is een aantal clusters te onderscheiden. Franchiseformules gefaciliteerd vanuit de onderdelenwereld zijn de meest voorkomende vorm. In sommige gevallen gaat het om formules die ook in het buitenland al beschikken over een groot netwerk. Daarnaast zijn er ketens die louter bestaan uit eigen vestigingen – zoals Kwik-Fit, Euromaster en A.T.U. – en de marketinghuizen zoals The Alwaysbemobile Company, met de formules Profile en James.

Een andere categorie is die van de merkspecialisten; het gaat dan om PCA (Peugeot/Citroën), Vetos (Toyota), VSR (Renault), Cosis (Subaru), MBSG (Mercedes-Benz), Vovas (Volkswagen) en Autogilde (Mazda). Ook is inmiddels een vijftal dealerholdings in de Garageformule Top-40 vertegenwoordigd met hun eigen formule en is nog maar één autofabrikant (Citroën met Eurorepar) in de lijst overgebleven, nadat eerder dit jaar Renault de Motrio-formule uit de markt haalde.

Het complete rapport is te bestellen op www.aumacon.nl.