Consolidatie bij garageformules maar groeiambitie blijft

Na jaren van sterke groei is nu enige consolidatie zichtbaar voor veel garageformules. Niettemin houden de groeiambities aan. Dit is een van de conclusies uit de tiende uitgave van het Garageformule Top-40 onderzoek, dat wordt uitgevoerd door kennisbureau Aumacon.

De werkplaats vertoonde een paar ontwikkelingen die Bovag zorgen barenShutterstock (2020)

Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules 3.534 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, nu tien jaar geleden, lag het aantal formuleleden ruim onder de helft van het huidige aantal.

Ambitie

De ambities voor het komende jaar zijn groot. Gezamenlijk komen de Nederlandse garageformules op een doel uit van bijna 4.500 deelnemers – een toename van liefst 26 procent in ruim één jaar tijd. Die groei moet dan vooral komen van (voormalig) autodealers, waarvan er steeds meer een garageformule als welkome aanvulling voor hun traditionele bedrijfsactiviteiten zien. “Autobedrijven die zich de komende tijd nog niet aansluiten bij een formule gaan de boot definitief missen,” denkt marktanalist Clem Dickmann van Aumacon.

Magische grens

De groei van het totaal aantal aangesloten garages wordt volgens Aumacon sterk beïnvloed door de toevoeging van een nieuwe formule: Eurol Service Point dat met 90 vestigingen binnenkomt op plek 15. Een stabiel aantal van 14 formules heeft de magische grens van meer dan 100 vestigingen geslecht, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Acht garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met dealernetwerken van de grootste automerken.

Pas op de plaats

De 10 grootste formules zien hun gezamenlijk aantal deelnemers niet toenemen blijkt uit het onderzoek. ‘Sowieso maken veel formules in 2020 pas op de plaats. Bosch Car Service is – nu met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (323) en AutoProfijt (222). 21 formules noteren minder dan 50 deelnemers. Veel van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder al te veel wisselingen in het vestigingenaantal.’ Opvallendste klimmer van dit jaar: LeaseProf Service Centers van Alliance Automotive Group.

Consolidatie bij garageformules maar groeiambitie blijft - Automobielmanagement.nl

Consolidatie bij garageformules maar groeiambitie blijft

Na jaren van sterke groei is nu enige consolidatie zichtbaar voor veel garageformules. Niettemin houden de groeiambities aan. Dit is een van de conclusies uit de tiende uitgave van het Garageformule Top-40 onderzoek, dat wordt uitgevoerd door kennisbureau Aumacon.

De werkplaats vertoonde een paar ontwikkelingen die Bovag zorgen barenShutterstock (2020)

Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules 3.534 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, nu tien jaar geleden, lag het aantal formuleleden ruim onder de helft van het huidige aantal.

Ambitie

De ambities voor het komende jaar zijn groot. Gezamenlijk komen de Nederlandse garageformules op een doel uit van bijna 4.500 deelnemers – een toename van liefst 26 procent in ruim één jaar tijd. Die groei moet dan vooral komen van (voormalig) autodealers, waarvan er steeds meer een garageformule als welkome aanvulling voor hun traditionele bedrijfsactiviteiten zien. “Autobedrijven die zich de komende tijd nog niet aansluiten bij een formule gaan de boot definitief missen,” denkt marktanalist Clem Dickmann van Aumacon.

Magische grens

De groei van het totaal aantal aangesloten garages wordt volgens Aumacon sterk beïnvloed door de toevoeging van een nieuwe formule: Eurol Service Point dat met 90 vestigingen binnenkomt op plek 15. Een stabiel aantal van 14 formules heeft de magische grens van meer dan 100 vestigingen geslecht, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Acht garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met dealernetwerken van de grootste automerken.

Pas op de plaats

De 10 grootste formules zien hun gezamenlijk aantal deelnemers niet toenemen blijkt uit het onderzoek. ‘Sowieso maken veel formules in 2020 pas op de plaats. Bosch Car Service is – nu met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (323) en AutoProfijt (222). 21 formules noteren minder dan 50 deelnemers. Veel van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder al te veel wisselingen in het vestigingenaantal.’ Opvallendste klimmer van dit jaar: LeaseProf Service Centers van Alliance Automotive Group.