De markt voor lpg gaat sinds het midden van de jaren tachtig achteruit maar die ontwikkeling lijkt in het derde kwartaal van 2005 te kenteren. Voor het eerst sinds jaren stijgt de hoeveelheid afgezette LPG in het derde kwartaal van 2005 significant, hoewel het niveau van voor 2004 nog niet is bereikt. De stijging in het derde kwartaal van dit jaar is acht procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2004. In september was deze stijging zelfs meer dan twintig procent. Deze constatering loopt parallel met berichten in de media over de toename van het aantal plaatsingen van lpg-tanks in auto’s de afgelopen zomer. Over de eerste drie kwartalen van 2005 is langs de Nederlandse wegen 1,3 procent minder benzine en 1,7 procent meer diesel getankt dan in de vergelijkbare periode in 2004. Het totaal aan afgezette motorbrandstoffen is in de eerste negen maanden gelijk gebleven ten opzichte van 2004. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 1955 is de afzet van motorbrandstoffen gestegen van ongeveer anderhalf miljard liter tot zo’n 13,6 miljard liter per jaar. Van oudsher is benzine de meest gebruikte brandstof voor wegvoertuigen. Vanaf begin jaren tachtig wint diesel aan populariteit. Sinds 2000 ligt het aandeel van diesel in de totale hoeveelheid afgezette motorbrandstoffen boven de vijftig procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding