Stemming over economie slaat radicaal om

Het vertrouwen van de consument is in september gedaald van +15 naar -1. Dit is de grootste daling ooit door het CBS gemeten.

Voor het eerst sinds de zomer van 2006 zijn er weer meer pessimisten dan optimisten. Niet alleen waren de consumenten veel somberder over het economisch klimaat, ook de koopbereidheid heeft een deuk opgelopen. Het pessimisme van de consumenten betreft vooral de toekomstige economische en financiële situatie. Ook verwachten aanzienlijk meer consumenten dat de komende twaalf maanden de prijzen zullen stijgen. De werkloosheidsverwachting daarentegen steeg nauwelijks. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen en in de komende twaalf maanden samen is met liefst 28 punten gedaald. Deze deelindicator van het CBS consumentenvertrouwen reageert snel en heftig op onzekerheden en slecht economisch nieuws. De omvang van de daling is – aldus het CBS – echter zonder weerga. Alleen de terugval in oktober 1998 komt enigszins in de buurt. Onder invloed van de Aziëcrisis daalde toen het oordeel over het economische klimaat met 21 punten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Stemming over economie slaat radicaal om - Automobielmanagement.nl

Stemming over economie slaat radicaal om

Het vertrouwen van de consument is in september gedaald van +15 naar -1. Dit is de grootste daling ooit door het CBS gemeten.

Voor het eerst sinds de zomer van 2006 zijn er weer meer pessimisten dan optimisten. Niet alleen waren de consumenten veel somberder over het economisch klimaat, ook de koopbereidheid heeft een deuk opgelopen. Het pessimisme van de consumenten betreft vooral de toekomstige economische en financiële situatie. Ook verwachten aanzienlijk meer consumenten dat de komende twaalf maanden de prijzen zullen stijgen. De werkloosheidsverwachting daarentegen steeg nauwelijks. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen en in de komende twaalf maanden samen is met liefst 28 punten gedaald. Deze deelindicator van het CBS consumentenvertrouwen reageert snel en heftig op onzekerheden en slecht economisch nieuws. De omvang van de daling is – aldus het CBS – echter zonder weerga. Alleen de terugval in oktober 1998 komt enigszins in de buurt. Onder invloed van de Aziëcrisis daalde toen het oordeel over het economische klimaat met 21 punten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding