In totaal werden 14,7 miljoen personenwagens verkocht vergeleken bij 16 miljoen in het voorafgaande jaar. In West-Europa komt de klap nog harder aan met een daling van 8,4 procent. De Acea-cijfers bevestigen nog eens dat de situatie vooral in de laatste maanden dramatisch is verslechterd. In het vierde kwartaal lagen de West-Europese verkopen 19,3 procent lager. Toch lijkt er wat licht aan het eind van de tunnel want december komt uit op een daling met 17,8 procent terwijl Acea over november nog een daling met 25,8 procent meldde. In Centraal- en Oost-Europa bleef de schade nog beperkt tot een daling met 0,7 procent over heel 2008 gezien.

 verkoopcijfers groot europa jaar 2008 per land.

Een aantal landen slaagde er ondanks alles in op jaarbasis toch nog in de plus te blijven. Finland doet het verreweg het beste met een groei van 11,2 procent, Polen meldt 9,4 procent groei, Tjechië haalt 8,4 procent toename, Portugal komt op een plus van 5,7 procent groei, de Belgen blijven een opvallende 2,1 procent voor op de cijfers van een jaar geleden terwijl Zwitserland met een plus van precies een procent ook nog in deze groep hoort.
Maar de negatieve cijfers zetten echter de toon. IJsland, waar de economie door de bankencrisis vrijwel tot stilstand is gekomen, zag de autoverkopen met ruim 43 procent zakken. Op de tweede plaats staat Spanje met een daling van 28,1 procent, de grootste in de geschiedenis van de Spaanse autowereld. Verder zitten ook Ierland, Italie en Groot-Brittannie in de groep met een daling van minstens tien procent.
Voor ons land gaat het om een min van 1,1 procent met een half miljoen verkochte auto’s. Voor 2009 rekenen de brancheorganisaties Bovag en Rai op 475 duizend stuks.

Zie ook: Autoverkopen in Amerika verder ingezakt

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding