Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

De daling van het aantal diefstallen van personenauto’s zette rond 2000 in door de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Sindsdien is het aantal diefstallen met 55 procent afgenomen. In 2008 zijn weliswaar iets minder personenauto’s gestolen dan in 2007, maar er lijkt er een eind gekomen aan de spectaculaire dalingen. De laatste jaren worden relatief meer jonge auto’s gestolen, door professionele criminelen. Hiervan worden er vrij weinig teruggevonden.

Bij de lichte bedrijfsauto’s is de daling in de afgelopen jaren (met bijna de helft) vorig jaar tot stilstand gekomen: er verdwenen 46 meer exemplaren dan in 2007. De meeste lichte bedrijfsauto’s werden gestolen in de provincies Noord-Brabant en Limburg en in de politieregio’s waarin de vier grootste steden liggen: Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Utrecht. De stijging van het landelijk cijfer werd vooral veroorzaakt doordat in de Haagse regio ruim een derde meer werd gestolen dan in 2007.

Bij de zware bedrijfsauto’s werd de helft gestolen in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In de overige regio’s bleef het aantal diefstallen ongeveer constant. Van de gestolen zware bedrijfsauto’s waren er 47 ingericht als kampeerauto. De overige waren vrijwel alle gesloten vrachtauto’s.

Volgens de AVc kan het aantal diefstallen van bedrijfsauto’s door toepassing van volgsystemen flink dalen. De stichting is hierover in gesprek met de betrokken partijen, zoals verzekeraars en de transportsector. Eerder bepleitte de stichting onzichtbare coderingen op auto-onderdelen.

 Diefstalcijfers 2008 AvC.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding