Sinds 1 januari 2001 is consumptief krediet niet meer aftrekbaar. Voorheen konden de consumenten fiscaal vriendelijk lenen voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto.

Het idee om lenen aantrekkelijker te maken zal echter waarschijnlijk weinig steun krijgen, denkt Nieuwslog.nl. De overheid is juist bezig om het lenen te bemoeilijken en minder aantrekkelijk te maken. Consumptief krediet aftrekbaar maken lijkt dan ook geen logische stap.

Deskundigen zeggen juist dat dit gaat stimuleren om te consumeren, hetgeen weer positief invloed heeft op onze economische situatie. Geld uitgeven is namelijk goed voor de economie. Anderzijds zit een recordaantal gezinnen in de schuldsanering. Als het lenen voor luxe aankopen aantrekkelijker wordt gemaakt, dan is er een reëel gevaar dat het aantal mensen die gebruik maken van de schuldhulpverlening groter gaat worden.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben Nederlanders vorig jaar 2,7 procent meer geld voor consumptie geleend dan in 2007. Bij elkaar 27 miljard euro, exclusief hypotheken. De totale uitstaande schuld bedroeg vorig jaar 17,7 miljard euro. 10,6 miljard euro daarvan bestaat uit nieuwe kredieten voor de aanschaf van auto’s, meubels en elektronica. De rest van het bedrag bestaat voornamelijk uit rentebetalingen en de kosten van de leningen. Daar bovenop nam de roodstand op betaalrekeningen toe met 5,5 procent naar 9,3 miljard euro.

Tot 1997 kon men de rente van een consumptief krediet volledig aftrekken van de elastingen. Vanaf 1997 is die aftrek geleidelijk aan afgeschaft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding