Uit onderzoek door Vroemm.nl naar de daling in de tijd van occasionprijzen blijkt dat er veel verschil tussen merken en modellen bestaat. Zo blijken de occasionprijzen van de merken Nissan, Peugeot en Chrysler over het afgelopen half jaar relatief sterk te zijn gedaald. De occasions van BMW, Citroën en Volvo komen overall juist sterk uit de bus. Desalniettemin blijken alle door Vroemm.nl onderzochte modellen over het afgelopen half jaar aan een prijsdaling onderhevig te zijn. Sommige auto’s, zoals de Ford Ka en de Suzuki Swift, hebben slechts enkele procenten verloren. Voor andere modellen, zoals de Nissan Almera en de Nissan Micra, blijkt dat de prijs voor een occasion met dezelfde kenmerken maar liefst veertien procent lager is dan zes maanden geleden. De complete lijst met waardedalingpercentages van honderd populaire auto’s is te raadplegen op www.vroemm.nl/waardedaling.

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van honderd populaire modellen. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Op deze manier kan de waardeverandering over een bepaalde periode worden bepaald. Om meegenomen te worden in de berekening dient het automodel ten minste drie jaar geleden geïntroduceerd te zijn. Per maand is door Vroemm.nl een rekenkundig model ontwikkeld gebaseerd op de dan geldende marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Met behulp van dit rekenkundige model is voor elk automodel de waarde op basis van drie jaar autobezit en twintigduizend kilometer per jaar berekend. Door de berekende waarden per automodel vervolgens te vergelijken zijn de waardeveranderingen in de tijd gemeten. Het samengestelde percentage van de waardedaling van deze honderd populaire modellen is een gewogen gemiddelde. Op deze wijze worden auto’s waarvan er veel te koop staan zwaarder meegenomen dan waarvan er weinig te koop staan.

www.vroemm.nl/static/index/pers6  

Vroemm.nl zegt de potentiële autokoper van een nieuwe auto of occasion een onafhankelijk aankoopadvies op maat te bieden. In plaats van na een zoekopdracht simpelweg alle overeenkomende auto’s te tonen, onderscheidt Vroemm.nl zich door een ranglijst te maken van de best passende auto’s bij de opgegeven zoekcriteria. Hierbij staat de best scorende auto bovenaan. Verder kunnen de auto’s eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Voor occasions richt Vroemm.nl zich op een occasionvoorraad van circa tweehonderdduizend betrouwbare auto’s. Bij nieuwe auto’s worden alle in Nederland verkrijgbare modellen meegenomen en kan gelijk een proefrit worden aangevraagd. Verder kan op www.vroemm.nl van negentig procent van de verkochte nieuwe auto’s een digitale brochure aangevraagd worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding