Dat is de conclusie van een praktijktest die de ANWB Kampioen heeft laten doen. De ANWB noemt het onderzoeksresultaat "behoorlijk goed". Van de 77 onderzochte auto’s scoren er 41 een 7,5 of hoger. Autobedrijf Kleijer uit Putten en P. Baum Topoccassions uit Sprang Cappelle voeren de lijst aan met een 10. Verkooppunt Autoadvies-Zuid uit Mierlo is hekkesluiter met een 1,4 – maar de koper kocht de auto zonder afleverbeurt.

Garages zetten vaker een auto te koop zonder afleverbeurt en garantie om op te vallen in het grote aanbod van tweedehands auto’s op internet. Meerdere deelnemers zijn in het onderzoek gevallen voor deze vorm van korting. Voor een afleverbeurt of uitgebreide garantie moet dan worden bijbetaald. De ANWB wijst erop dat Bovag-bedrijven op tweedehands auto’s vanaf € 4500 zes maanden garantie geven.

De onderzoeksperiode liep van november vorig jaar tot maart dit jaar. Bij het beoordelen van de auto’s is gebruik gemaakt van APK-richtlijnen en de onderhoudsinstructies van de fabrikant.  Daar waar de ANWB de richtlijnen te mager vond zijn enkele criteria toegevoegd.

Zaken die geregeld werden aangetroffen:

– bandenspanning onjuist inclusief reserveband (49 procent);

– remschijven voor en/of achter versleten (30 procent);

– afstelling verlichting (21 procent);

– oliefilter niet vervangen (13 procent);

– motorolie niet vervangen (13 procent).

Het onderzoek leert volgens de ANWB verder dat niet altijd duidelijk is wat de inhoud en omvang van een afleverbeurt zou moeten zijn. Bij slechts 11 procent van de beurten wordt de checklijst van de uitgevoerde beurt verstrekt en is er inzicht in de werkzaamheden. De prijzen voor het rijklaarmaken lopen sterk uiteen: van veertig tot 750 euro (inclusief 2 jaar garantie). De kosten van een afleverpakket kunnen oplopen tot 1299 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding