De verkoop van personenauto’s daalde uiteindelijk maar met 1,3 procent in 2009 dankzij steunmaatregelen in dertien Europese landen. Dat meldt Acea, de koepelorganisatie van Europese autofabrikanten, in zijn laatste economische rapport. De productie van nieuwe personenauto’s daalde met dertien procent in vergelijking met 2008 en met achttien procent ten opzichte van 2007. De daling is het grootst sinds 1993, toen daalde de productie met ruim vijftien procent. In Europa zijn in totaal 13,4 miljoen personenauto’s geproduceerd in 2009.

 

Duitsland bleef verreweg de grootste producent (5,2 miljoen) ondanks een reductie van 13,8 procent. In Frankrijk daalde de productie met ruim twintig procent waardoor Spanje (-14,6 procent) in grootte de op een na grootste autoproducent werd met 2,2 miljoen eenheden. Het Verenigd Koninkrijk (-34 procent) kwam opnieuw op de vierde plaats met ruim en miljoen eenheden. Italië daalde als productieland naar de zevende positie na Tsjechië en Polen.

 

De productie van bestelauto’s en trucks daalde met resp. 42 en 64 procent. Hoewel de daling in het laatste kwartaal iets afnam, heeft de afname de truckproducenten zwaar getroffen. Het segment bussen daalde met twaalf procent in productieaantallen.