Uit cijfers van Bovag en RDC blijkt dat autoverhuurbedrijven tussen 1 januari en 1 april 5.768 nieuwe personenauto’s aanschaften, 50,8 procent meer dan de 3.826 in het eerste kwartaal van crisisjaar 2009. Van de nieuw op kenteken gezette huurauto’s in 2010 heeft 85,2 procent een groen A-, B- of C-label. De afdeling Autoverhuurbedrijven van Bovag vertegenwoordigt ongeveer 90 procent van de Nederlandse verhuurmarkt.

In het eerste kwartaal van 2009 daalde de aankoop van nieuwe huurauto’s met 52,6 procent ten opzichte van 2008, toen de verhuursector 8.037 nieuwe personenauto’s kocht. Het niveau van 2008 is dus ondanks de opleving in 2010 nog niet bereikt, maar de verhuursector is wel weer volop aan het investeren. Robert van Almkerk, manager Bovag Verhuurbedrijven: ‘De seinen staan weer op groen bij onze leden. De vraag groeit fors. Voeg daarbij dat vorig jaar iedereen heel kritisch naar zijn wagenpark heeft gekeken en, waar nodig, heeft gesneden. Dan is het prima verklaarbaar dat er weer nieuwe huurauto’s moeten worden aangeschaft.’

Volgens Van Almkerk is een aantrekkende verhuursector een indicatie dat de economie opveert. ‘Wat dat betreft zijn wij vergelijkbaar met de uitzendbranche: als een van de eerste merken wij dat de economie aantrekt. We horen uit de sector dat veel bedrijven weer personeel aannemen, maar het nog te vroeg vinden voor een lease-auto. En dan kiezen ze dus voor een huurconstructie.’

De zogenoemde rental sales, verkoop aan verhuurbedrijven, waren in het eerste kwartaal van 2010 goed voor een marktaandeel van 4,0 procent. In kwartaal 1 van 2009 was dat 3,1 procent. Nog een jaar eerder had de verhuursector een aandeel van 4,9 procent in de nieuwverkoop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding