Over het eerste halve jaar liggen de verkopen van auto’s in Europa nu op vrijwel hetzelfde niveau als in 2009. De flinke groei van de eerste paar maanden is daarmee bijna helemaal uitgevlakt. Maar dat beeld wordt sterk bepaald door de ontwikkelingen in de grote landen, met name Duitsland, waar de verkopen na het wegvallen van de slooppremie fors zijn gedaald. Voor ons land meldt Acea juist een toename met 44 procent in juni en met ruim 22 procent over het hele halve jaar gezien.

In Duitsland lagen de verkopen in het eerste halve jaar eenderde deel lager dan vorig jaar. Juni vormt daarop geen uitzondering met 32 procent lagere verkopen. Verder doen vooral landen in Oost-Europa, zoals Bulgarije en Slowakije, het nog altijd slecht terwijl ook Griekenland een stevige daling laat zien. Aan de andere kant werden het afgelopen halfjaar in landen als Spanje, Portugal en Ierland juist weer flink méér auto’s verkocht. Portugal noteert een plus van bijna zestig procent en buurland Spanje komt op veertig procent groei uit. In deze landen zijn de grootste klappen in de afgelopen twee jaren al gevallen en is nu sprake van herstel, maar dat is over het algemeen wel vanaf een heel laag niveau. Ook landen als België en Groot-Brittannië komen over de eerste zes maanden gezien op een flinke plus uit. Al met al liggen de verkopen in heel Europa over deze periode nu 0,2 procent hoger dan een jaar geleden.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding