Deze worden gecontroleerd op hun automatische handrem die soms spontaan wordt geactiveerd. In Frankrijk is het een aantal keren gebeurd dat de rem tijdens het rijden automatisch in werking treedt. Dat heeft nog niet geleid tot ernstige ongelukken, maar het blijft levensgevaarlijk in het verkeer. Het gaat om exemplaren van de Renault Scénic II die tussen 2003 en 2005 zijn verkocht in Nederland. Eigenaren van deze familiewagens krijgen een aangetekende brief waarin staat dat zij kosteloos het mankement kunnen laten verhelpen. In de brief wordt de Renault rijders er nadrukkelijk op gewezen "dit niet te negeren". "Toch is er geen reden tot grote paniek", zo meldt Janet Richter van Renault Nederland. In ons land is het nog niet gebeurd dat de automatische handrem spontaan in werking treedt, maar in Frankrijk zijn er al wel gevallen bekend. De auto staat dan ineens stil. Dat wil je natuurlijk niet". De reparatie van de Scénic duurt een half uur. "Het gaat om een herprogrammering van de software", aldus Richter. De actie is al enige tijd aan de gang. "Het is een preventieve maatregel. Het gevaar is niet zo groot dat de auto’s niet meer mogen rijden. Het is een voorzorgsmaatregel. Er is geen urgentie bij, maar het moet wel gebeuren".

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding