Aantal hybrides groeit met 70 procent

Het aantal hybride personenauto’s is ook in 2009 verder toegenomen. Op 1 januari 2010 waren er duidelijk 39 duizend hybrides met een Nederlands kenteken, bijna 70 procent meer dan een jaar eerder.

Dat meldt het CBS vandaag. De groei is grotendeels toe te schrijven aan het aantal hybrides in het bezit van bedrijven. Dit aantal steeg van 12,3 duizend naar 23,4 duizend. Ook in 2008 was er sprake van een sterke groei van het aantal zakelijk gereden hybrides. Op 1 januari van dat jaar is de fiscale bijtelling voor zeer zuinige zakenauto’s verlaagd van 25 procent naar veertien procent. Sindsdien valt de keuze voor een zakenauto steeds vaker op een hybride. Begin 2010 was 59 procent van alle hybrides in het bezit van een bedrijf.

 

Het aantal hybride auto’s in handen van particulieren nam toe van bijna elfduizend in 2009 naar zestienduizend in 2010. Particulieren profiteren van een hoge korting op de aanschafbelasting (bpm) voor zuinige auto’s. Daarnaast betalen ze veel minder motorrijtuigenbelasting. Voor zeer zuinige hybrides geldt per 1 januari 2009 een vrijstelling van bpm en per 1 januari 2010 een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Ondanks de forse groei in de afgelopen jaren is het aandeel hybrides op het totale aantal personenauto’s nog steeds vrij klein, begin 2010 was een op de tweehonderd personenauto’s een hybride.

 

Aantal hybrides groeit met 70 procent - Automobielmanagement.nl

Aantal hybrides groeit met 70 procent

Het aantal hybride personenauto’s is ook in 2009 verder toegenomen. Op 1 januari 2010 waren er duidelijk 39 duizend hybrides met een Nederlands kenteken, bijna 70 procent meer dan een jaar eerder.

Dat meldt het CBS vandaag. De groei is grotendeels toe te schrijven aan het aantal hybrides in het bezit van bedrijven. Dit aantal steeg van 12,3 duizend naar 23,4 duizend. Ook in 2008 was er sprake van een sterke groei van het aantal zakelijk gereden hybrides. Op 1 januari van dat jaar is de fiscale bijtelling voor zeer zuinige zakenauto’s verlaagd van 25 procent naar veertien procent. Sindsdien valt de keuze voor een zakenauto steeds vaker op een hybride. Begin 2010 was 59 procent van alle hybrides in het bezit van een bedrijf.

 

Het aantal hybride auto’s in handen van particulieren nam toe van bijna elfduizend in 2009 naar zestienduizend in 2010. Particulieren profiteren van een hoge korting op de aanschafbelasting (bpm) voor zuinige auto’s. Daarnaast betalen ze veel minder motorrijtuigenbelasting. Voor zeer zuinige hybrides geldt per 1 januari 2009 een vrijstelling van bpm en per 1 januari 2010 een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting. Ondanks de forse groei in de afgelopen jaren is het aandeel hybrides op het totale aantal personenauto’s nog steeds vrij klein, begin 2010 was een op de tweehonderd personenauto’s een hybride.