Vorig jaar eindigde Mercedes-Benz nog wel op de eerste plek, maar nu gaat de bokaal dus naar Volvo. Voor de rest bestaat de top-5 uit de merken Mazda, Mini en Honda. Opvallend is dat Toyota, vroeger altijd goed voor een podiumplaats, nu niet verder komt dan de negende plek en daarbij nipt voor Dacia eindigt. De andere merken die een plaats in de top-10 bemachtigden waren Audi, Skoda en BMW. De rode lantaarn is voor Chevrolet dat blijkbaar nog erg gebukt gaat onder de rotzooi die uit de Daewoo-fabriek kwam rollen. De tijd zal leren of modellen als de Spark en de nieuwe Aveo het tij kunnen keren.

Kijken we naar de scores op modelniveau, dan hebben bij de boodschappenauto’s de Fiat 500, de Hyundai i10 en de Suzuki Splash de meeste tevreden eigenaren. In het B-segment zijn de podiumplaatsen voor de Mazda2, de Dacia Logan en de Mini. Compacte middenklassers met de meeste tevreden eigenaren zijn de Mazda3, de Mercedes-Benz A-klasse en de Honda Civic. Bij de grotere modellen pakt de Honda Accord goud en is de zilveren plak voor de Volvo V50. De Opel Insignia en de Toyota Avensis delen het brons. Bij de premium zakenauto’s uit het D-segment eindigt de Mercedes-Benz net voor de BMW 3-serie die op zijn beurt de Audi A4 weet af te troeven. Bij de grotere modellen valt Mercedes-Benz met zowel de E-klasse (goud) als S-klasse (zilver) in de prijzen; de bronzen plak is voor de Volvo V70. Onder de MPV rijders heeft de Ford S-Max de meeste tevreden eigenaren. Daarna volgt de Seat Altea. De Mercedes-Benz B-klasse en de Toyota Verso delen de derde plaats. In het SUV segment zijn de podiumplaatsen voor de Mercedes-Benz ML-klasse, de Audi Q7 en de Volkswagen Touareg.  

Het onderzoek van JD Power vond plaats onder meer dan 17.000 Duitse autoconsumenten. Er werd niet alleen gekeken naar de kwaliteiten van de auto zelf (zoals styling, ruimte, comfort, prestaties, rijeigenschappen, uitzicht), maar ook naar de betrouwbaarheid plus de bouwkwaliteit. Ook de onderhoudskosten en de tevredenheid over de dealerservice werden meegenomen in het onderzoek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding