Veel Nederlanders bang om in winterweer te rijden

Angst om te rijden in winterweer komt bij bijna een op de drie (29 procent) van de Nederlandse automobilisten voor. In België is zelfs 67 procent van de automobilisten bang voor winterse omstandigheden op de weg. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Team Vier uitvoerde in opdracht van TomTom. Aan het onderzoek deden in totaal 1.015 automobilisten in Nederland en België mee.

Nederlanders stellen zich wel in op een langere reistijd bij hevige sneeuwval, zo blijkt uit het onderzoek. Vijftig procent van de Nederlandse automobilisten gaat er eerder voor van huis: zo’n vijftien tot twintig minuten. In België is dat 55 procent. Slechts elf procent van de Nederlandse automobilisten besluit bij hevige sneeuwval thuis te werken.

Gevraagd naar mogelijke risico’s van winterweer, noemen automobilisten vooral de kans op een ongeluk (Nederland: zestig procent, België: zeventig procent), gevolgd door files en lange reistijden (Nederland: 26 procent, België: tien procent). Automobilisten geven aan dat ze files (gedurende het gehele jaar) zelfs vervelender vinden dan flitsers of politiecontroles: in beide landen bijna zes op de tien mensen. Ter vergelijking: een aanmerkelijk lager percentage verklaart flitsers het meest vervelend te vinden (Nederland: 35 procent, België: dertig procent). Toch blijven Nederlanders stug in de file staan. Slechts 21 procent geeft aan een alternatieve route via het navigatiesysteem te volgen. In België is dit percentage met 31 procent beduidend hoger. 

"Een van de meest opvallende conclusies van dit onderzoek is, dat Nederlandse automobilisten aangeven files irritanter te vinden dan bijvoorbeeld flitsers, maar toch de file niet omzeilen", zegt Joost Jetten, VP Benelux en Zuidelijk Afrika bij TomTom. "Dit terwijl TomTom HD Traffic realtime inzicht biedt in de verkeerssituatie, waarna een alternatieve route wordt geboden als deze vijf minuten sneller is. Hierdoor maken we met ons allen optimaal gebruik van het wegennet. In winterweer kan dit het verschil betekenen tussen urenlang in de file staan of redelijk op tijd thuis zijn."

IJzel en sneeuw blijken de nummers 1 en 2 als het gaat om risicovolle weersomstandigheden, zo blijkt uit het TomTom-onderzoek. 85 procent van de Belgische en 66 procent van de Nederlandse automobilisten zien vorst aan de grond als meest risicovol. Voor sneeuw op de weg zijn deze percentages 62 procent (Nederland) en 61 procent (België). Vallende sneeuw completeert de top 3 (Nederland: 26 procent, België: negentien procent).

Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om rijden bij winterse omstandigheden.
                                                                                                                               Mannen    Vrouwen
Ik ben bang om te rijden in slecht weer                                                                      11 %           46 %
Ik vermijd rijden in het donker bij slecht weer                                                             22 %           44 %
Ik rijd extra voorzichtig als ik met slecht weer kinderen in de auto heb                      55 %           73 %
Ik ben bang om tijdens winterweer vast te zitten in de auto                                       11 %           22 %
Winterweer leidt tot meer stress bij automobilisten                                                    51 %           70 %

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Leuk dat fotootje. Daar sta je met je achterwiel aangedreven 200 Pk + bak met brede wielen iedereen te hinderen….

Geplaatst door: van ’t grote Erf op

Spreek dit gevoel dan op zijn minst uit bij de andere partij. Werkgever, klant, of wie dan ook, komt zelf dan vaak met een oplossing. Scheelt jezelf een hoop winterstress.

Geplaatst door: Monique Bakx op
Veel Nederlanders bang om in winterweer te rijden - Automobielmanagement.nl

Veel Nederlanders bang om in winterweer te rijden

Angst om te rijden in winterweer komt bij bijna een op de drie (29 procent) van de Nederlandse automobilisten voor. In België is zelfs 67 procent van de automobilisten bang voor winterse omstandigheden op de weg. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Team Vier uitvoerde in opdracht van TomTom. Aan het onderzoek deden in totaal 1.015 automobilisten in Nederland en België mee.

Nederlanders stellen zich wel in op een langere reistijd bij hevige sneeuwval, zo blijkt uit het onderzoek. Vijftig procent van de Nederlandse automobilisten gaat er eerder voor van huis: zo’n vijftien tot twintig minuten. In België is dat 55 procent. Slechts elf procent van de Nederlandse automobilisten besluit bij hevige sneeuwval thuis te werken.

Gevraagd naar mogelijke risico’s van winterweer, noemen automobilisten vooral de kans op een ongeluk (Nederland: zestig procent, België: zeventig procent), gevolgd door files en lange reistijden (Nederland: 26 procent, België: tien procent). Automobilisten geven aan dat ze files (gedurende het gehele jaar) zelfs vervelender vinden dan flitsers of politiecontroles: in beide landen bijna zes op de tien mensen. Ter vergelijking: een aanmerkelijk lager percentage verklaart flitsers het meest vervelend te vinden (Nederland: 35 procent, België: dertig procent). Toch blijven Nederlanders stug in de file staan. Slechts 21 procent geeft aan een alternatieve route via het navigatiesysteem te volgen. In België is dit percentage met 31 procent beduidend hoger. 

"Een van de meest opvallende conclusies van dit onderzoek is, dat Nederlandse automobilisten aangeven files irritanter te vinden dan bijvoorbeeld flitsers, maar toch de file niet omzeilen", zegt Joost Jetten, VP Benelux en Zuidelijk Afrika bij TomTom. "Dit terwijl TomTom HD Traffic realtime inzicht biedt in de verkeerssituatie, waarna een alternatieve route wordt geboden als deze vijf minuten sneller is. Hierdoor maken we met ons allen optimaal gebruik van het wegennet. In winterweer kan dit het verschil betekenen tussen urenlang in de file staan of redelijk op tijd thuis zijn."

IJzel en sneeuw blijken de nummers 1 en 2 als het gaat om risicovolle weersomstandigheden, zo blijkt uit het TomTom-onderzoek. 85 procent van de Belgische en 66 procent van de Nederlandse automobilisten zien vorst aan de grond als meest risicovol. Voor sneeuw op de weg zijn deze percentages 62 procent (Nederland) en 61 procent (België). Vallende sneeuw completeert de top 3 (Nederland: 26 procent, België: negentien procent).

Er zijn grote verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om rijden bij winterse omstandigheden.
                                                                                                                               Mannen    Vrouwen
Ik ben bang om te rijden in slecht weer                                                                      11 %           46 %
Ik vermijd rijden in het donker bij slecht weer                                                             22 %           44 %
Ik rijd extra voorzichtig als ik met slecht weer kinderen in de auto heb                      55 %           73 %
Ik ben bang om tijdens winterweer vast te zitten in de auto                                       11 %           22 %
Winterweer leidt tot meer stress bij automobilisten                                                    51 %           70 %

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Leuk dat fotootje. Daar sta je met je achterwiel aangedreven 200 Pk + bak met brede wielen iedereen te hinderen….

Geplaatst door: van ’t grote Erf op

Spreek dit gevoel dan op zijn minst uit bij de andere partij. Werkgever, klant, of wie dan ook, komt zelf dan vaak met een oplossing. Scheelt jezelf een hoop winterstress.

Geplaatst door: Monique Bakx op