In totaal werden er in september 150.910 bestelauto’s, bussen en vrachtwagens verkocht, een daling van 13,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In Nederland bedroeg de afname zelfs 16,5 procent. Dat maakte de Europese branchevereniging ACEA vrijdag bekend.

Over de eerste drie kwartalen van het jaar werden er ruim 1,28 miljoen bedrijfsauto’s aan de man gebracht. Dat betekent een daling van 10,7 procent. Dat kwam vooral door belangrijke markten als Frankrijk, Spanje en Italië, waar de verkopen met respectievelijk 7,7 procent, 25,7 procent en 34,6 procent terugliepen. Nederland beperkte de schade in deze periode tot een min van 1,4 procent.

De verkoop van nieuwe vrachtauto’s zwaarder dan 3,5 ton nam het meest af in september, met 15,7 procent. Ook de vraag naar zware vrachtwagens (meer dan 16 ton) liep met een min van 14,8 procent flink terug. Het aantal registraties van nieuwe bestelbusjes zakte met 13,5 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding