Januariverkoop zelfs slechter dan in rampjaar 2009

De verkoop van nieuwe auto’s is dit jaar zeer slecht begonnen; in januari daalde de verkoop met bijna een derde deel ten opzichte van dezelfde maand in 2012.

Dit blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door Aumacon. In de periode van 1 tot en met 31 januari werden dit jaar 48.036 nieuwe auto’s geregistreerd, tegenover 70.171 stuks in januari 2012 – een terugval van 31,5 procent. Daarmee is de zojuist afgesloten maand de slechtste startmaand sedert jaren. Zelfs in 2009 – toen de autoverkoop met 388 duizend stuks het laagste punt in 40 jaar tijd bereikte –  lag de januariverkoop ruim acht duizend stuks hoger.

Als belangrijkste redenen voor deze sterke terugval ziet Aumacon enerzijds de matige koopbereidheid van duurzame goederen bij de consument. Anderzijds zijn juist veel autoaankopen vervroegd naar 2011 en 2012, toen er vooral voor de zakelijke rijder nog erg veel fiscaal voordeel te behalen was. Begin dit jaar zijn de normen voor dat voordeel verder verkrapt. Het aantal afgeleverde leaseauto’s daalde in januari dan ook naar 11.616 stuks, tegenover 24.827 stuks in januari 2012.

Aumacon handhaaft vooralsnog haar jaarprognose van 445 duizend stuks voor 2013, zo’n elf procent onder het niveau van vorig jaar. De analisten sluiten echter niet uit dat de prognose alsnog neerwaarts zal moeten worden bijgesteld. RAI/Bovag gaan voor dit jaar uit van 480 duizend auto’s; een aantal dat op dit moment al volstrekt onhaalbaar lijkt. Niettemin liet de Europese branchekoepel Cecra onlangs nog weten bij nader inzien alsnog deze RAI/Bovag-prognose als leidraad te gebruiken. Deze opmerkelijke mededeling kwam nadat men eerder had aangegeven de (lagere) Aumacon-prognose te onderschrijven. Meer verkoopcijfers op de website van dealersupportnet.nl.

Traditiegetrouw doen de zakelijke (lease)merken het goed in januari. Vrijwel geen enkel merk verkocht echter beter dan in januari 2012. Opvallende uitzondering is BMW (+15,1%) dat opklom naar de zesde plaats in het merkenklassement. Ook Mazda (+26,2 procent, 21e plek) noteerde een fraaie opening. Onder de top 20-merken komen de grootste dalingen op naam van Seat (-57,2%), Chevrolet (-55,5%) en Nissan (-49,0%). 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Januariverkoop zelfs slechter dan in rampjaar 2009 - Automobielmanagement.nl

Januariverkoop zelfs slechter dan in rampjaar 2009

De verkoop van nieuwe auto’s is dit jaar zeer slecht begonnen; in januari daalde de verkoop met bijna een derde deel ten opzichte van dezelfde maand in 2012.

Dit blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door Aumacon. In de periode van 1 tot en met 31 januari werden dit jaar 48.036 nieuwe auto’s geregistreerd, tegenover 70.171 stuks in januari 2012 – een terugval van 31,5 procent. Daarmee is de zojuist afgesloten maand de slechtste startmaand sedert jaren. Zelfs in 2009 – toen de autoverkoop met 388 duizend stuks het laagste punt in 40 jaar tijd bereikte –  lag de januariverkoop ruim acht duizend stuks hoger.

Als belangrijkste redenen voor deze sterke terugval ziet Aumacon enerzijds de matige koopbereidheid van duurzame goederen bij de consument. Anderzijds zijn juist veel autoaankopen vervroegd naar 2011 en 2012, toen er vooral voor de zakelijke rijder nog erg veel fiscaal voordeel te behalen was. Begin dit jaar zijn de normen voor dat voordeel verder verkrapt. Het aantal afgeleverde leaseauto’s daalde in januari dan ook naar 11.616 stuks, tegenover 24.827 stuks in januari 2012.

Aumacon handhaaft vooralsnog haar jaarprognose van 445 duizend stuks voor 2013, zo’n elf procent onder het niveau van vorig jaar. De analisten sluiten echter niet uit dat de prognose alsnog neerwaarts zal moeten worden bijgesteld. RAI/Bovag gaan voor dit jaar uit van 480 duizend auto’s; een aantal dat op dit moment al volstrekt onhaalbaar lijkt. Niettemin liet de Europese branchekoepel Cecra onlangs nog weten bij nader inzien alsnog deze RAI/Bovag-prognose als leidraad te gebruiken. Deze opmerkelijke mededeling kwam nadat men eerder had aangegeven de (lagere) Aumacon-prognose te onderschrijven. Meer verkoopcijfers op de website van dealersupportnet.nl.

Traditiegetrouw doen de zakelijke (lease)merken het goed in januari. Vrijwel geen enkel merk verkocht echter beter dan in januari 2012. Opvallende uitzondering is BMW (+15,1%) dat opklom naar de zesde plaats in het merkenklassement. Ook Mazda (+26,2 procent, 21e plek) noteerde een fraaie opening. Onder de top 20-merken komen de grootste dalingen op naam van Seat (-57,2%), Chevrolet (-55,5%) en Nissan (-49,0%). 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding