Over de eerste tien maanden van dit jaar liggen de Europese autoverkopen nu nog ‘maar’ 3,7 procent lager dan een jaar eerder.
Ons land staat deze maand met een toename van ruim 37 procent aan de top van het lijstje van autokoepel Acea in Brussel. Die prestatie wordt alleen geëvenaard door Slowakije, terwijl Spanje met een plus van 34 procent eveneens tot de kopgroep hoort. Ook alle grote markten (met uitzondering van Italië) lieten afgelopen maand weer een groei zien. De progressie blijft echter wel beperkt tot ruim twee procent in Duitsland en Frankrijk, en vier procent in Groot-Brittannië. Alleen Polen steekt er met bijna twintig procent groei flink bovenuit. In België, waar de automarkt tot nu toe redelijk stand heeft gehouden, kwam in oktober een min van bijna zes procent uit de bus.

Wat de merken betreft, doen de dure modellen als Lexus en Landrover/Jaguar het opvallend goed, met een toename van dertig procent of meer. Aan het andere eind van het gamma vallen vooral Skoda (+ 24%) en Dacia (+ 17%) op. Bij de grotere merken blijft Renault het met 14 procent toename goed doen. Opel, Volkswagen, Citroën en Peugeot zitten maar net in de plus, terwijl Fiat opnieuw een veer moest laten.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding