In 2013 werden in totaal 6,2 miljoen zelfontbranders aangeschaft, niet veel minder dan de 6,5 miljoen een jaar eerder. Anders gezegd: 53,4 procent van alle in de EU verkochte personenauto’s was in 2013 uitgerust met een dieselmotor (2012: 55,3 procent). En dat terwijl consumenten in economisch mindere tijden over het algemeen eerder kiezen voor goedkopere benzine-aangedreven alternatieven.

Tot de koplopers op dieselgebied behoren Ierland (72,5%), Portugal (71,5%), Spanje (67,4%) en Frankrijk (67,0). Nederland, dat geen fiscaalvriendelijk dieselregime kent, sluit de ranglijst met 24,8 procent. Of de populariteit van diesels de komende periode stand houdt is volgens RAI Vereniging de vraag. Voor nieuwe modellen gaat vanaf 1 september 2014 de euro 6-norm gelden. Een jaar later is die grens van toepassing op alle nieuwe diesels. "Mogelijk zet de invoering van ervan de markt onder druk, vanwege hogere prijzen."