Voor 2014 worden er in totaal 5,66 miljoen apk’s voor personenauto’s verwacht. Dit is een groei van 2,9% ten opzichte van 2013. Daarmee lijkt een einde te komen aan de daling van de apk-markt in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit een  prognose van het aantal apk’s, gebaseerd op de apk-vervaldatums van alle auto’s in het huidige wagenpark.

De laatste jaren daalde het aantal uitgevoerde apk’s. De voornaamste reden hiervoor was het in 2008 veranderde apk-regime, dat inhield dat jonge auto’s minder vaak gekeurd hoefden te worden. Het effect van deze veranderingen is nu volledig doorgewerkt in het wagenpark. Dit is een reden dat aan de daling van het aantal apk’s een einde komt. Een tweede ontwikkeling is dat het Nederlandse wagenpark gemiddeld steeds ouder wordt. Zo steeg de gemiddelde leeftijd van personenauto’s in Nederland van 8,8 jaar in 2009 naar 9,9 jaar nu. Gevolg hiervan is dat er steeds meer auto’s in een apk-plichtige leeftijd zijn.

Dit is een van de conclusies uit het derde Nationaal Occasion Onderzoek (NOO), uitgevoerd door VWE voertuiginformatie en -documentatie in samenwerking met Automobiel Management. Marc van der Elst van VWE onderzocht de trends van de Nederlandse occasionmarkt. De extra verdieping rondom de apk-markt is nieuw in het onderzoek. Behalve het aantal apk’s zijn ook de markt van apk-uitvoerende bedrijven en de punten die geconstateerd worden bij keuringen onderzocht.

Alle onderzoeksresultaten vindt u terug in het Nationaal Occasion Onderzoek 2014.

Het Driving Business Aftermarket Event was het toneel voor een groot aantal deskundige sprekers die de zaal informeerden over trends en ontwikkelingen en mogelijke toekomstscenario’s voor de aftermarket.

Klik voor de presentaties op Driving Business Aftermarket Event op deze link: Presentaties Driving Business Aftermarket.

Meer foto’s op de Facebook pagina van Automobiel Management.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding