Dat is een kleine plus ten opzichte van 2014. Bij lichte bestelwagens zal de teller in 2015 uitkomen op 53 duizend stuks.

De prognose volgt uit analyse van de markt door rekenmeesters van beide verenigingen, extern getoetst door het internationaal automotive consultancy bureau IHS Polk. De markt lijkt zich volgens beide brancheorganisaties komend jaar iets te herstellen, maar de omstandigheden blijven "bijzonder uitdagend". Daarnaast maakt het uitblijven van Autobrief 2 een goede voorspelling doen uiterst lastig. Niet goed te voorzien is met name wat de tweede helft van 2015 gaat doen qua autoverkopen indien vanaf 1 januari 2016 een nieuw fiscaal regime zal gelden.

Voor het laatste kwartaal van 2014 geldt pakt de aanschaf van een kleine auto nog relatief gunstig uit. Vooral de categorie compacte modellen wordt behoorlijk duurder, door hogere BPM-tarieven die in het Herfstakkoord van vorig jaar zijn afgesproken en vanaf 1 januari 2015 gaan gelden.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding