Hoewel VW in de maandcijfers niet maar in de uiteindelijke jaarcijfers wel de productie van MAN en Scania mee zal nemen, valt toch te verwachten dat de Japanners net een armlengte voor zullen blijven. Op de derde plaats blijft General Motors staan. GM geeft zelf geen tussentijdse gegevens maar op basis van de kwartaalcijfers is de productie over de eerste tien maanden te schatten op 9.829.000.

Of Toyota die koppositie nog lang vast kan houden, is echter onzeker. De VW groep houdt er een agressieve expansie op na en groeit dan ook twee keer zo snel als het gemiddelde voor de auto-industrie. Toyota is wat meer bezorgd over de economische ontwikkelingen in verschillende delen van de wereld en houdt de groei daarom op een meer bescheiden niveau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding