De koepel van Europese autofabrikanten Acea meldt dat er in 2014 precies 12.550.771 nieuwe auto’s zijn afgezet. Met een groei van iets minder dan vijf procent was december ook de 16e achtereenvolgende maand met een positieve uitkomst. Wat de grote markten betreft doet Spanje het ’t beste met over het hele jaar gezien een groei van ruim 18 procent. Groot-Brittannië komt hier op de tweede plaats met ruim negen procent groei. Ook Duitsland blijft in de plus, namelijk met een kleine drie procent.

De meest dynamische automarkt was afgelopen jaar te vinden in Portugal waar de crisis kennelijk voorbij is en dan ook 35 procent meer nieuwe auto’s verkocht werden. Ierland komt op de tweede plaats met 30 procent groei. Ook Polen, de Tjechische Republiek, Roemenië, Hongarije en de kleine Balkanstaten weten mooie cijfers neer te zetten. De Acea-lijst vermeldt verder maar drie landen waar de autoverkopen nog altijd lager zijn uitgekomen dan in het voorafgaande jaar. Nederland bungelt daar onderaan met een daling van 6,9 procent gevolgd door Oostenrijk met afname van bijna vijf procent terwijl de autoverkopen in België met 0,6 procent daling op vrijwel hetzelfde peil als in 2013 zijn uitgekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding