Nadat veel leasemaatschappijen vorig jaar tot en met het derde kwartaal hun tarieven wat lieten dalen, volgde in het vierde kwartaal een lichte toename. Werd het leasen van de allerkleinste modellen kostbaarder, in het B- en D-segment gingen de tarieven juist verder omlaag.

Het algemene leaseprijsindexcijfer voor personenauto’s staat in het vierde kwartaal van 2014 op 102,6 punten. Sinds ijkjaar 2010 (waarin de leasetarieven op 100 punten zijn gesteld) zijn de leaseprijzen van de verschillende modelsegmenten stevig uiteen gaan lopen. Zo staat het A-segment in Q4-2014 op een index van 117,6 punten, terwijl het E-segment in diezelfde tijd gestaag gedaald is en op slechts 96,9 punten staat. De prijsindices in het D- en SUV-segment bereikten in diezelfde tijd waarden rondom 101 punten, het B-, C- en MPV-segment zitten daar enkele punten boven.  

Dieselauto’s en auto’s met alternatieve brandstof (EV/hybrids) veranderden de afgelopen vier jaren nauwelijks in leaseprijs. De index daarvoor staat in Q4-2014 achtereenvolgens op 100,7 en 101,8 punten. Benzineauto’s (waaronder veel A-segmentauto’s) werden in diezelfde tijd ruim vier procent duurder in de lease.

Meer cijfers op www.aumacon.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding