Het gemiddelde rendement bedroeg vorig jaar slechts 0,01 procent, tegen 0,34 procent in 2013. Van alle dealers draaide 45 procent verlies. Sinds 2009 (0,00 procent) was het dealerrendement niet zo laag als vorig jaar. Het positieve resultaat in het laatste kwartaal van 2014 zorgde voor de marginale plus op jaarbasis.

Niet iedere dealer kwam er vorig jaar zo bekaaid af. De 10 procent van best presterende autodealers zag het rendement redelijk stabiel blijven op 3,79 procent (2013: 3,99 procent). Het gemiddelde absorptievermogen van alle dealers, oftewel de mate waarin de opbrengsten uit aftersales de totale vaste bedrijfskosten dekken, bleef in 2014 steken op het volgens Bovag lage niveau van 69,4 procent; dat is 0,8 procentpunt minder dan het jaar ervoor.

Extreem

De daling in gemiddeld rendement ten opzichte van 2013 werd onder andere veroorzaakt door het extreem lage aantal nieuwe auto’s. Eind 2013 werd een forse spurt ingezet, onder invloed van grote fiscale veranderingen per 1 januari 2014. De totale omzet daalde in het vierde kwartaal van afgelopen jaar dan ook met 8,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

De omzet uit de verkoop van gebruikte auto’s steeg wel (plus 1,5 procent). De omzet per verkoper daalde 5,7 procent en voor elke nieuwe auto verkocht een dealer bijna anderhalve (1,44) occasion. In 2010 en 2011 was die verhouding praktisch 1 op 1. Enerzijds is er meer vraag naar occasions, anderzijds is daar ook meer focus op vanuit dealers. Maar er zijn ook veel zelf geregistreerde nieuwe auto’s die korte tijd later automatisch als occasion worden verkocht. In de werkplaats werd 3,9 procent minder omzet genoteerd dan in 2013, hoewel de omzet per monteur wel steeg (plus 1,25 procent), evenals het aantal gefactureerde uren per monteur (van 1.349 naar 1.371).

Dealers in zwaar weer

Al met al stond de Branche Barometer in 2014, overigens conform verwachting, op ‘stormachtig’. De werkgroep van Bovag Autodealers verwacht daarin voor 2015 geen verandering. Tijdens het Dealercongres op 10 maart jl. in Dordrecht benadrukte voorzitter Eric Tak al dat de branche in heftig weer verkeert en dat een gezond rendement onder de huidige omstandigheden voor veel dealers een onhaalbare kaart blijkt. Er is behoefte aan een gezond, dynamisch en compact dealernetwerk. Eind maart hebben de diverse dealerverenigingen en Bovag samen afgesproken zich maximaal in te spannen, ook richting importeurs, om ondernemers die hun dealerschap kwijtraken of vrijwillig opgeven een zo zacht mogelijke ‘landing’ te bezorgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding