Voor 2015 was aanvankelijk een prognose van vierhonderdduizend nieuwverkopen afgegeven. Veel zakelijke rijders proberen echter hun nieuwe leaseauto’s nog voor eind 2015 geregistreerd te krijgen vanwege aanstaande veranderingen in de bijtelling per 1 januari 2016. Met name daardoor verwachten BOVAG en RAI Vereniging nu eind 2015 uit te komen op 415 duizend registraties.

Vanaf 1 januari 2017 implementeert staatssecretaris Wiebes het nieuwe beleid van zijn Autobrief 2.0. Dat houdt automatisch in dat in 2016 de ‘oude’, hier en daar licht aangepaste fiscale regels rondom personenauto’s de markt nog in belangrijke mate zullen bepalen.

De markt voor particuliere kopers in 2016 is enerzijds afhankelijk van herstellend consumentenvertrouwen en anderzijds in toenemende mate van de populariteit van nieuwe financieringsvormen. Zo groeit de belangstelling voor private lease, waarbij in de meeste gevallen de auto’s overigens niet op naam van de particulier (en dus als particuliere verkoop) worden geregistreerd. Als het consumentenvertrouwen in de sector doorzet zoals dat bijvoorbeeld in de huizenmarkt door lijkt te zetten, zou het huidige geprognosticeerde aantal voor 2016 ten positieve kunnen veranderen.

De prognose van RAI Vereniging en Bovag komt tot stand na een analyse van de markt door de rekenmeesters van beide verenigingen, waarna een externe toetsing plaatsvindt bij het internationaal automotive consultancy bureau IHS Polk.