De markt kende een eindsprint met dubbele cijfers in november en – vooral – december. De slotmaand van 2015 was goed voor 1.16 miljoen voertuigen. Ook het slotkwartaal beleefde de hoogste groei van het jaar, met een plus van 10,2 procent (in totaal 3,42 miljoen auto’s).

In 2015 kenden op Estland en Luxemburg na alle Europese automarkten een betere verkoop dan het jaar ervoor. Relatieve koplopers waren Italië (beste resultaat sinds 2011) en Spanje (beste resultaat sinds 2008). Duitsland presteerde het beste: 3.2 miljoen nieuwe auto’s (plus 5.6%, de hoogste aantallen sinds 2009). Op de tweede plaats eindigde het Verenigd Koninkrijk (2.63 miljoen, plus 6.3%), terwijl in Frankrijk de registraties met 6.8% stegen, naar 1.92 miljoen, de hoogste score sinds 2011.

De Volkswagen Golf bleef Europa’s bestverkochte auto (meer dan 530 duizend), op ruime afstand gevolgd door de Ford Fiesta (ruim 200 duizend). De Renault Clio en Volkswagen Polo finishten als derde en vierde. De Nissan Qashqai was Europa’s lieveling in de categorie SUV/crossover. Samen met de Volkswagen Passat scoorde het model als enige in de top-tien dubbelcijferige groei. Buiten de modellen-top-tien presteerden dat de Peugeot 308, Renault Captur, Mercedes C-klasse, Fiat Panda, Opel/Vauxhall Mokka en Skoda Fabia.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding