Over de eerste vijf maanden van dit jaar komt de toename op nagenoeg tien procent uit. Ons land kwam in mei weliswaar op bijna vijf procent groei maar over de periode januari tot en met mei gezien is Nederland het enige land in Europa waar de autoverkopen zijn gedaald, namelijk met 5,5 procent.

De Europese automarkt groeit nu al 33 maanden achter elkaar, meldt de Brusselse autokoepel Acea. Van de grote landen zette Italië afgelopen maand opnieuw de beste prestatie uit met een plus van bijna 28 procent. Frankrijk en Spanje komen ook boven de twintig procent uit terwijl Duitsland met een groei van bijna 12 procent eveneens goed scoort. In Groot-Brittannië begint de automarkt echter duidelijk af te zwakken want dat kwam niet verder dan een plusje van 2,5 procent.

Wat de andere landen betreft laat Griekenland de crisis duidelijk achter zich want daar werden vorige maand bijna de helft meer auto’s verkocht dan een jaar eerder. Ook Hongarije schiet er uit met 44 procent groei. Verder zitten landen als Polen, Denemarken en ook België allemaal op een plus van rond de 20 procent.

Op de merkenlijst blijft Volkswagen flink achter want dat kwam niet verder dan 4 procent toename. VW ziet haar marktaandeel in mei daarmee dalen van 12,4 naar net 11 procent. Bij Seat bleven de verkopen gelijk aan vorig jaar maar Audi en Skoda zitten duidelijk in de plus. Renault is een sterke uitschieter want dat verkocht 35 procent meer auto’s op jaarbasis terwijl ook Fiat en zustermerk Jeep het uitstekend doen met 27 resp. 31 procent groei. Verreweg de beste prestatie komt voor rekening van Jaguar want dat verkocht 134 procent meer auto’s dan in mei 2015.