Ons land is per eind juni 2.067 verschillende merkenoutlets rijk. Dit cijfer volgt uit een inventarisatie van de dealernetwerken van de importeurs. Voor het goede begrip: een dealervestiging kan meerdere merkenoutlets herbergen. Vooral de grote dealerholdings voegen steeds vaker meerdere merken samen onder één dak, zo blijkt uit het jaarlijks Dealerholding Top-100 onderzoek.

De meeste outlets (405 stuks = 19,6% van het totaal) zijn te vinden in de provincie Zuid-Holland. Dit is opmerkelijk aangezien deze provincie in oppervlakte slechts een middenmoter is. Zuid-Holland bestrijkt namelijk slechts 8,2 procent van de totale oppervlakte in ons land. Dat dit niettemin leidt tot een grote vestigingsdrang bij autodealers heeft ongetwijfeld te maken met de hoge bevolkingsdichtheid en relatief hoge welstand. Zuid-Holland is in inwonersaantal goed voor 21,3 procent van de bevolking en daarmee veruit de grootste provincie van ons land.

De meeste verkopen van nieuwe auto’s worden echter in Noord-Holland genoteerd. In het eerste halfjaar ging het om 35.750 nieuwe auto’s (=18,4% van totaal 193.962 stuks). Deels is dit te verklaren door de vestiging in die provincie van veel grote bedrijven met een eigen wagenpark. Zeeland is in alle opzichten de kleinste autoprovincie: met 56 dealeroutlets is deze provincie goed voor slechts 2,1 procent van alle nieuwverkopen. Het in grootte vergelijkbare Flevoland noteert onder meer door de vestiging van de twee grootste leasebedrijven van ons land (Leaseplan en Athlon) liefst 7,4 procent van alle nieuwverkopen, terwijl de provincie slechts 2,8 procent van alle outlets en 2,5 procent van de bevolking herbergt.

 

 Dealernetwerken-provincies.