Uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA vandaag (woensdag) publiceerde, blijkt dat het aantal nieuwe volledig elektrische personenauto’s en hybrides met een stekker in het tweede kwartaal bijna 68 procent lager lag dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was ook al sprake van zo’n enorme daling.
De teruggelopen verkoop heeft te maken met de aanpassing van de bijtellingsregels begin dit jaar.

Zakelijke rijders die een nieuwe stekkerauto op het oog hadden, zorgden ervoor dat ze de aanschaf van hun auto eind vorig jaar al rond hadden, zodat ze nog konden profiteren van oude fiscale voordelen.
In het laatste kwartaal van vorig jaar was Nederland mede hierdoor goed voor bijna de helft van de verkopen van elektrische auto’s in de hele Europese Unie.

In totaal werden er in Nederland afgelopen maanden 2.317 nieuwe elektrische personenauto’s en hybrides met een stekker op kenteken gezet. Dat was een jaar eerder nog 7166.