De verkopen aan particulieren lopen al maanden terug, die aan fleet-eigenaren blijven nog redelijk op peil. De auto-organisatie SMMT vreest ook dat de markt in het nieuwe jaar onder druk zal blijven door de toenemende onzekerheid over Brexit en de daardoor lagere koers van het pond waardoor de invoer van auto’s maar vooral ook van onderdelen duurder is geworden.

Over heel 2016 laat de Britse automarkt een groei zien van 2,3 procent, een bescheiden percentage vergeleken bij de onstuimige toename van de voorafgaande jaren. De cijfers komen echter wel overeen met de verwachtingen, zegt de Society of Motor Manufacturers and Traders. Directeur Mike Hawes: "Ondanks de politieke en economische onzekerheden leverde de Britse markt voor nieuwe auto’s opnieuw recordprestaties doordat de fabrikanten een ongelofelijk pallet aan innovatieve en high-tech modellen aanboden. 2017 zal waarschijnlijk meer uitdagend worden maar, met een nog altijd erg lage rente en een reeks nieuwe modellen, zijn er nog altijd voldoende redenen voor de consument om over een nieuwe auto te denken.

Lange termijn 

Op de langere termijn zal de markt afhangen van het behoud van onze bestaande handelsrelaties en vooral het vermijden van nieuwe tariefbelemmeringen die auto’s aanzienlijk duurder zouden kunnen maken."