Volkswagen wist in januari veruit de meeste nieuwe auto’s te verkopen, de Volkswagen Polo was – dankzij ruim duizend dealerregistraties – het meest gewilde model. Dit en meer blijkt uit cijfers van RDC, bewerkt door onafhankelijk kennisbureau Aumacon.

Dit eerste maandresultaat ligt royaal boven de prognose. Voor geheel 2017 wordt door het kennisbureau namelijk een ruim tien procent hoger resultaat verwacht ten opzichte van het dieptepunt in 2016. De januariregistraties worden gunstig beïnvloed door uitgestelde registraties van onzuinige auto’s die vanaf dit jaar niet voor 25 procent maar nog slechts voor 22 procent bijtelling aangeslagen worden.

De analist gaat uit van een toename naar een jaaraantal van 425 duizend stuks; hoger dus dan de 383 duizend stuks van 2016, maar nog steeds erg laag in het licht van de resultaten in de afgelopen jaren. Ter vergelijk: de afgelopen tien jaren werd een jaargemiddelde van 451 duizend gerealiseerd. In de jaren daarvoor noteerden de autodealers in ons land nóg veel hogere jaaraantallen, met een absoluut recordaantal van 611.776 stuks in 1999.

Bovag liet onlangs weten dat men het voor de langere termijn echter toch somber inziet; deze dealerbelangenbehartiger gaat uit van een gemiddelde voor de komende jaren van 410 duizend stuks. Aumacon ziet dat anders en gaat voor de komende jaren uit van een vlotte groei naar gemiddeld 450 duizend nieuwe personenauto’s per jaar. Vooral de latente inhaalvraag, de toenemende populariteit van privélease en de goede economische vooruitzichten liggen hieraan ten grondslag.

Het top-vijf merkenrijtje ziet er in januari als volgt uit: 1. Volkswagen (8.464 stuks/16,4% marktaandeel in januari), 2. Opel (3.996/7,8%), 3. Kia (3.351/6,5%), 4. Renault (3.213/6,2%) en 5. Peugeot (3.145/6,1%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding