Elektrische auto’s maakten 17,6 procent uit van de totale verkoop van nieuwe auto’s, hybride modellen kwamen op 33,8 procent waarmee dit soort auto’s samen op 51,4 procent uit zijn gekomen. In dit land met 5,4 miljoen inwoners rijden nu al rond een half miljoen elektrische of hybride auto’s rond waarmee het op de tweede plaats komt na China.

De Noorse regering heeft een lange reeks maatregelen genomen om elektrisch rijden te stimuleren en die werpen ook steeds meer vruchten af. Wie een EV rijdt, kan genieten van belastingvoordelen, hoeft vaak geen of minder te betalen voor parkeren in de steden, is vrijgesteld van de tol op tolwegen en mag ook in veel regio’s van de busbanen gebruik maken. Daarnaast is er veel geïnvesteerd in de oplaadinfrastructuur met als doel in 2020 één laadpunt per 10 elektrische voertuigen beschikbaar te hebben. Vijf jaar daarna zouden er dan geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer verkocht mogen worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding